Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μεγαλώνει συνεχώς η εκμετάλλευση και...

Δεν έχει περάσει και πολύ καιρός, που κάποιοι ισχυρίζονταν, ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν λίγο. Και μπορεί ο καθένας, να έχει μια προσωπική εικόνα για το θέμα, αλλά δεν είναι αρκετή για μια γενική εκτίμηση. Τις προάλλες, λοιπόν, δημοσιεύτηκαν μια σειρά σχετικά στοιχεία στα «Νέα», τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον και προέρχονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το 35,1% των εργαζομένων δουλεύει τουλάχιστον 46 ώρες τη βδομάδα, ενώ, άλλο ένα 8,2% δουλεύει από 41 έως 45 ώρες. Ειδικά στο χώρο των μισθωτών η βδομαδιαία απασχόληση είχε ανέβει στις 39 ώρες το δεύτερο τρίμηνο του 2000, έναντι των 36,8 ωρών, που βρισκόταν το 1988. Περισσότεροι από ένας στους τρεις εργαζόμενοι και, συγκεκριμένα, το 34,2%, δουλεύουν έξι ημέρες τη βδομάδα, ένα 13,3% δουλεύει και τις εφτά ημέρες και μόνον ο ένας στους δύο (49,3%) δουλεύουν πενθήμερο.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία, το πενθήμερο, το 40ωρο, το 8ωρο και γενικότερα ορισμένες στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς είναι άπιαστο όνειρο, για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ