Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ο ποδηλάτης του Πεκίνου»

Ο 16χρονος Γκουέι δουλεύει σε μια υπηρεσία ταχυμεταφορών στο Πεκίνο. Η υπηρεσία τού έχει δανείσει ένα καταπληκτικό ασημί ποδήλατο. Προκειμένου να το αγοράσει, παρακρατείται ένα μέρος του μισθού του. Ο Γκουέι περνάει πάνω στο ποδήλατο τις περισσότερες ώρες τις ημέρες του. Λίγες μόλις μέρες προτού το ξεπληρώσει, το ποδήλατο του Γκουέι εξαφανίζεται. Κάποιος το έκλεψε κάτω από το κτίριο όπου εκείνος πήγε για να παραδώσει ένα πακέτο. Χωρίς το αγαπημένο του δίτροχο, ο Γκουέι δεν μπορεί καν να κρατήσει τη δουλιά του. Το αναζητά απεγνωσμένος με τα πόδια σε ολόκληρο το Πεκίνο. Τελικά, ως εκ θαύματος, βρίσκει το κλεμμένο ποδήλατο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο σπουδαστής Γιαν που το οδηγεί το έχει αγοράσει νόμιμα στο παζάρι.

Ενώ ο Γκουέι είναι αποφασισμένος να κλέψει το ίδιο το ποδήλατο, ο Γιαν έχει άλλη γνώμη. Οι δυο νεαροί θα πρέπει να βρουν μια λύση για την τύχη του ποδηλάτου...

Το ποδήλατο αποτελεί το έμβλημα του Πεκίνουη, και είναι συνδεδεμένο με την πολιτική συνείδηση των Κινέζων. Για δεκαετίες υπήρξε το μοναδικό μεταφορικό μέσο των κατοίκων. Το ποδήλατο του Γκουέι, αντικατοπτρίζει την πολιτισμική σύγχυση και τις νεωτερικές συγκρούσεις σε μια σύγχρονη Κίνα που πιέζεται να αλλάξει. Με το ένα πόδι στον κομμουνισμό και το άλλο στον καπιταλισμό, διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στον μαϊμουδισμό της Δύσης των μεγάλων αστικών κέντρων και της παραδοσιακής κινέζικης κοινωνίας. Ο πολιτισμός της Ανατολής και τα αρχαία ήθη και έθιμα χάνονται σιγά σιγά, μπροστά στη λογική του φαστ φουντ και της καπιταλιστικής ευτέλειας. Οι πολιτικές αλλαγές φέρνουν νέα πρότυπα και καινούρια προβλήματα. Η σύγχυση αξιών κατακερματίζει τις ρίζες, η οικονομία ανθίζει μαζί με τη διαφθορά, κι η Απω Ανατολή δείχνει ανήμπορη να αφομοιώσει την καινούρια της ταυτότητα.

Ο Γουάνγκ Ξιάο - Σουάι είναι ένας από τους νεότερους και πιο ταλαντούχους Κινέζους σκηνοθέτες. Αποτυπώνει με την κινηματογραφική του ματιά τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στην Κίνα στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Ο ποδηλάτης του Πεκίνου» κέρδισε την «Αργυρή Αρκτο» στο φεστιβάλ Βερολίνου 2001, ενώ οι δυο πρωταγωνιστές του μοιράστηκαν το βραβείο του καλύτερου νέου ηθοποιού.

Κοινωνική ταινία, παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία: Γουάνγκ Ξιάο Σουάι. Πρωταγωνιστούν: Κιου Λιν, Λι Μπιν, Ζου Ξουν, Γκάο Γουανγουάν, Λι Σουάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ