Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αυξάνονται κρούσματα και νεκροί

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα και τα θύματα της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ και πάλι να σπάνε σε ένα 24ωρο νέο ρεκόρ, με 65.448 νέες μολύνσεις από τη Δευτέρα έως την Τρίτη. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έφταναν τα 13.329.885 και τα θύματα τις 577.800.

Στον κατάλογο των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα «ηγούνται» οι ΗΠΑ με 3,5 εκατ. κρούσματα και 138.599 νεκρούς και ακολουθούν: Βραζιλία με σχεδόν 1,9 εκατ. και 73.161, Ινδία με 934.565 και 24.301, Ρωσία με 739.947 και 11.614, Περού με 330.123 και 12.054, Χιλή με 319.493 και 7.069, Μεξικό με 304.435 και 35.491.

Στις ΗΠΑ η ανησυχία για το ανεξέλεγκτο της κατάστασης οδηγεί σε νέες αποφάσεις και κλείσιμο συγκεκριμένων καταστημάτων και δραστηριοτήτων. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έδωσε εντολή να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και χώροι λατρείας.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι περισσότεροι από 930 εργαζόμενοι σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί θετικοί στο νέο κορονοϊό, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά του.

Ο Αντονι Φάουτσι, Αμερικανός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, τόνισε τη Δευτέρα σε σεμινάριο μέσω βιντεοδιάσκεψης της σχολής Ιατρικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο ότι η χώρα ουδέποτε «έκλεισε εντελώς». Ετσι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καν «αρχίσει να βλέπουν το τέλος» της πανδημίας, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές του 2021 από τους επιστήμονες.

Στη Γαλλία ανακοινώθηκε επίσης ότι σχεδιάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, προκειμένου να αναχαιτίσει την επιδημία του νέου κορονοϊού που παρουσιάζει ενδείξεις αναζωπύρωσης.

Προσδοκίες για εμβόλιο

Σε διαδικασία έναρξης της παραγωγής ενός εμβολίου κατά της COVID-19 πριν από το τέλος του καλοκαιριού βρίσκονται οι φαρμακευτικοί όμιλοι, που προσδοκούν αμύθητα κέρδη από τη διάθεσή του στα πλήρως εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας των καπιταλιστικών κρατών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται ήδη με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή πιθανών εμβολίων και θεραπειών μέσω του ειδικού προγράμματος (Επιχείρηση «Warp Speed»), ενώ προγραμματίζει να ανακοινώσει περισσότερες επενδύσεις σε εμβόλια κατά της COVID-19 στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανά εμβόλια διαφόρων εταιρειών, όπως οι «Johnson & Johnson» (456 εκατ. δολάρια), «Moderna» (483), «AstraZeneca» (1,2 δισ.), «Novavax» (1,6 δισ.), διασφαλίζοντας ότι θα προμηθευτούν πρώτες όποιο εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό. Η γαλλική «Sanofi» εξασφάλισε επίσης συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν συμμετέχει στο πρόγραμμα «Warp Speed».

Αντίστοιχες συμφωνίες έχουν συνάψει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη με φαρμακευτικούς ομίλους.

Η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων «CanSino Biologics» βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Χιλή και τη Σαουδική Αραβία για την έναρξη της φάσης 3 των δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της COVID-19.

Ο περιορισμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα έχει καταστήσει δύσκολη τη διεξαγωγή δοκιμών εμβολίων σε μεγάλη κλίμακα, ενώ μέχρι σήμερα, μόνο μερικές χώρες έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν. Η φάση 3 των δοκιμών είναι πιθανό να αρχίσει σύντομα και η εταιρεία προγραμματίζει την επιλογή και συμμετοχή 40.000 ανθρώπων.

Στη Ρωσία, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η δεύτερη δόση του εμβολίου χορηγήθηκε σε 20 εθελοντές, 21 μέρες αφότου τους χορηγήθηκε η πρώτη δόση, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας. Στην ανακοίνωσή του επισημαίνεται ότι οι εθελοντές βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και η κατάσταση της υγείας τους μετά τον εμβολιασμό κρίνεται καλή. Οπως είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ