Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ποταμός» νιότης και αγώνα

Αντιπρόσωποι στο Συνέδριο μίλησαν στο «Ρ»

Είναι εκείνοι που μετατρέπουν τις σχολές και τα σχολεία σε φυτώρια, τα εργοστάσια και τα γιαπιά σε καθημερινά μέτωπα πάλης. Είναι η «γενιά που ανατέλλει», οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες που από κάθε μεριά της χώρας γέμισαν την αίθουσα του Συνεδρίου, βλέποντας την Οργάνωσή τους να «φουντώνει». Απ' την άλλη είναι η φτώχεια και η ανεργία, τα «πνιγμένα» δικαιώματα και οι «καταπατημένες» κατακτήσεις που επιβάλλουν το «ξεπήδημα» χρόνο, με το χρόνο, νέων οργανώσεων και προκαλούν την «ορμητική ανάπτυξη» της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Η αυτοκριτική έρχεται πρώτα από τους ίδιους τους ΚΝίτες: «Οι δυνατότητες είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρότερα κι όχι να περιοριστούμε σ' αυτή τη θετική εξέλιξη».

Ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μια πολύ μικρή μερίδα νέων και να συζητήσει μαζί τους για την εμπειρία που μεταφέρουν από τις Οργανώσεις, αλλά και για την παρουσία τους στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Για δεύτερη φορά είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας, ο Ανδρέας Καργόπουλος, φοιτητής και γραμματέας της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ Ιωαννίνων. «Η Οργάνωση, σε σχέση με το 7ο Συνέδριο που είχα λάβει μέρος, είναι πιο μαζική και πιο έμπειρη. Σήμερα, είναι σημαντική η παρουσία και ο όγκος των νέων ανθρώπων. Οσο για την εμπειρία του από την Οργάνωση στα Γιάννενα, επισημαίνει ότι «υπάρχει ορμητική ανάπτυξη που έχει να κάνει με την άνοδο της επιρροής της πολιτικής του ΚΚΕ και την ανάπτυξη στενότερων διαδικασιών στο Πανεπιστήμιο. Οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί είναι πιο ισχυροί, δεν πρέπει όμως να περιοριζόμαστε σ' αυτή τη θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να απευθυνόμαστε πλατιά στο σύνολο των φοιτητών που επωμίζονται αυτή την πολιτική».

Ο Γιάννης Καράμπελας, εργαζόμενος από την ΤΟ ΟΑΕΔ, μίλησε για τη δημιουργία αυτής της νέας Οργάνωσης. «Στον ΟΑΕΔ συστήθηκε μια καινούρια Οργάνωση - στην οποία μετέχω - και δεν υπήρχε στο προηγούμενο συνέδριο. Εχουν δοθεί πολλές μάχες ενάντια στο ξεπούλημα του Οργανισμού, ενώ άλλες δίνονται στους χώρους δουλιάς. Παίξαμε καθοριστικό ρόλο στον πανελλαδικό συντονισμό της δράσης του ΟΑΕΔ, ενώ καταφέραμε να διοχετεύσουμε προβληματισμούς μας στους νέους του ΟΑΕΔ και να δείξουμε σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των σωματείων».

«Με τη λήξη του Συνεδρίου, η Οργάνωση θα βγει με άλλον αέρα προς τα έξω», είπε η Διονυσία Σπυράτου, μαθήτρια ΕΛ Αθήνας και αναφερόμενη στο μαθητικό κίνημα επισημαίνει «τους χαμηλούς τόνους που έχει το τελευταίο διάστημα, αλλά οι δυσκολίες είναι κατανοητές. Μέσα από τις διαδικασίες του Συνεδρίου, θα αποκτήσω μεγαλύτερη εμπειρία, νέες γνώσεις, καλύτερη επικοινωνία με τους συντρόφους».

«Η προσυνεδριακή δουλιά μάς έβγαλε πιο δυναμωμένους σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Οργάνωσης, αλλά και σ' ό,τι αφορά την κινητοποίηση του κόσμου. Στόχος μας είναι η αλλαγή του συσχετισμού στις σχολές και να πετύχουμε να αναλάβουν την ευθύνη στην οργάνωση της πάλης όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι», υπογράμμισε η Σοφία Πούλου, φοιτήτρια και γραμματέας της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ Πάτρας.

Ενώ ο Νίκος Λέος, μαθητής από την ΤΟ Σιβιτανιδείου, υπογραμμίζει ότι «είμαστε μια νεοσύστατη Οργάνωση, αλλά με πολύ πλούσια εμπειρία. Η Σιβιτανίδειος είναι ένας χώρος ζωντανός, που αποτελείται κυρίως από μαθητές των ΤΕΕ, παιδιά από εργατοοικογένειες, που αποδέχονται τις θέσεις της ΚΝΕ. Δουλιά μας είναι να ανοιγόμαστε, να υπάρχει αποδοχή και συσπείρωση γύρω από την Οργάνωση με κύριο σκοπό τη στρατολόγηση νέων μελών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ