Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντικομμουνιστική επίθεση

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Αντικομμουνιστική εκστρατεία ξεκίνησαν οι αντιδραστικές δυνάμεις της Ουκρανίας, με σκοπό την απαγόρευση της δράσης του ΚΚ Ουκρανίας σε τοπικό επίπεδο. Ετσι, στις 30 Γενάρη τα τοπικά όργανα εξουσίας των περιοχών Ιβανο-Φρανκόφσκ και Τερνόπολ επιχείρησαν να απαγορεύσουν στην επικράτειά τους τη δράση του ΚΚ Ουκρανίας. Μια τέτοια απόφαση πήραν τα Περιφερειακά Συμβούλια. Σαν πρόσχημα επικαλέστηκαν «αντικυβερνητικές ενέργειες των κομμουνιστών στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών και την οργάνωση ταραχών την 1 Μάη και 7 Νοέμβρη». Οι βουλευτές του Ιβανο-Φρανκόφσκ παραδέχονται ότι η απόφαση αυτή είναι παράνομη, αλλά, ωστόσο, λένε ότι αναγκάστηκαν να πάρουν αυτή την απόφαση, ανταποκρινόμενοι στις επιθυμίες των ψηφοφόρων. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα το ΚΚ μπορεί να απαγορευτεί και στο Λβοβ. Με τη σειρά της, η ηγεσία του ΚΚ Ουκρανίας κατήγγειλε το γεγονός στη Γενική Εισαγγελία και στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας.

Ολα αυτά συμβαίνουν στο φόντο της ακολουθούμενης από τον Πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα και την ομάδα του πολιτικής προς το συμφέρον του ΔΝΤ και της ντόπιας ολιγαρχίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚ Ουκρανίας, η πολιτική αυτή εκδηλώνεται «στην επιταχυνόμενη ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών οικονομικών επιχειρήσεων, στο ξεπούλημα της γης, σε συγκεκριμένες προθέσεις να μεταβιβαστούν προς εκμετάλλευση στις δυτικές εταιρίες οι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και αμμωνίας». Στο ντοκουμέντο αναφέρεται ότι οι φιλοδυτικές δυνάμεις θέτουν το ζήτημα του αναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με τον περιορισμό της συμμετοχής της στις δομές της ΚΑΚ και την προσέγγισή της με το ΝΑΤΟ, «ώστε στην άμεση προοπτική να γίνει πλήρες και ισότιμο μέλος αυτού του επιθετικού συνασπισμού». Οι κομμουνιστές στο Κοινοβούλιο της χώρας αντιτάσσονται σ' αυτά τα σχέδια. Γι' αυτό κι έχει ξεκινήσει η εκστρατεία δυσφήμησης του Ουκρανικού Κοινοβουλίου. Ο Κούτσμα όρισε για τις 16 Απρίλη δημοψήφισμα που αποτελεί επίθεση στον κοινοβουλευτισμό. Από τις 20 Γενάρη με την υποστήριξη των προεδρικών δομών στο Κοινοβούλιο εμφανίστηκε μια αυτοανακηρυγμένη «πλειοψηφία», η οποία άρχισε να μπλοκάρει τη λειτουργία του νομοθετικού οργάνου της Ουκρανίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «υποστήριξε στην ουσία τους πολιτικούς τυχοδιώκτες και ραδιούργους».

«Επομένως», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία μαρτυρούν ότι, υπό το πατρονάρισμα του Προέδρου Λ. Κούτσμα, στο Κοινοβούλιο και γύρω απ' αυτό πραγματοποιείται ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, καταστρέφεται αναιδώς και κυνικά ο κοινοβουλευτισμός».

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚ Ουκρανίας προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αφορμή το αντισυνταγματικό διάταγμα του Κούτσμα για το δημοψήφισμα. Ανάλογες προσφυγές έγιναν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Το ΚΚΡΟ ανέφερε στον ανταποκριτή του «Ρ» ότι οι Ρώσοι κομμουνιστές διατηρούν μόνιμη επαφή με τους Ουκρανούς συντρόφους και είναι πλήρως αλληλέγγυοι με τον αγώνα τους για τα συμφέροντα των εργαζομένων και ενάντια στις επιθέσεις των αντικομμουνιστών όλων των αποχρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ