Σάββατο 18 Ιούλη 2020 - Κυριακή 19 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μονόδρομος η οργάνωση της πάλης

Το θετικό παράδειγμα του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Σε παραπήγματα διαμένουν οι μετανάστες
Σε παραπήγματα διαμένουν οι μετανάστες
Το εργοδοτικό ξεσάλωμα συναντάει αντιστάσεις. Μπορεί οι μεγαλοεπιχειρηματίες να έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, όμως υπάρχουν και ενθαρρυντικά μηνύματα από την οργάνωση της πάλης σε χώρους δουλειάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου. Δημιουργήθηκε το 2016. Στις εκλογές πριν από δύο χρόνια οι ψηφίσαντες ήταν 200. Η εργοδοσία θορυβήθηκε, προσπάθησε να το πολεμήσει, ενώ η επιχείρηση «Σαβοϊδάκης» απέλυσε εργαζόμενη - μέλος της διοίκησης, για να τρομοκρατήσει τους άλλους εργαζόμενους.

Μέσα σε δύο χρόνια, όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 12 Ιούλη, η δράση του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, με θετικά αποτελέσματα, έφερε τον διπλασιασμό των ψηφισάντων.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου, Δημήτρης Βουρλιώτης, ο συγκεκριμένος κλάδος, όπου εργάζονται 12 χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδέεται άμεσα με τον Τουρισμό, καθώς τροφοδοτεί ξενοδοχεία, επιχειρήσεις Επισιτισμού κ.λπ. Αυτήν την περίοδο η επίθεση των εργοδοτών έχει αγριέψει. «Εκ περιτροπής εργασία, υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, δραστική μείωση μισθών, αναγκαστικές παραιτήσεις, καθυστέρηση πληρωμών». Ανέφερε ως παράδειγμα τη βιομηχανία ΚΡΕΜΕΛ, που παράγει και εξάγει τυριά «βίγκαν», όπου οι υπερωρίες πληρώνονται με κουπόνια για ψώνια. «Ηταν χαρακτηριστική η ατάκα συναδέλφου εκεί, ότι μπορούμε να αγοράσουμε από το ράφι αλλά δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα».

Οι εργαζόμενοι έχουν εμπιστευτεί στις ταξικές δυνάμεις την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου. Εχουν δει με τη δράση του ότι είναι αποκούμπι, εργαλείο και οργανωτής των αγώνων, και όλο και περισσότεροι συσπειρώνονται στις γραμμές του. «Ετσι είχαμε τη βελτίωση των όρων εργασίας σε επιχειρήσεις όπως του "Σαβοϊδάκη", καταβολή δεδουλευμένων, αποτρέψαμε αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας», θα πει ο Δ. Βουρλιώτης. «Οσο απλώνεται η δράση μας, τόσο οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα, ότι η συσπείρωσή τους στο Συνδικάτο, σε σύγκρουση με την εργοδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική και με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, φέρνει θετικά αποτελέσματα και ότι είναι στο χέρι μας αυτά να γενικευτούν». Τώρα ξεκινάει η προσπάθεια για να στηθούν σωματειακές επιτροπές σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τη διοίκηση του Συνδικάτου για την επανασύσταση Σωματειακής Επιτροπής Μεταναστών.

Μεσσαρά: Η «Μανωλάδα» της Κρήτης

Εδώ θα παρέμβει ο Αμπντούλ, μέλος του Συνδικάτου, για να μιλήσει για τους μετανάστες εργάτες της περιοχής της Μεσσαράς, που χαρακτηρίζεται από τους ίδιους η «Μανωλάδα» της Κρήτης. Οπως θα πει, εκατοντάδες μετανάστες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, δουλεύουν εκεί από 6 μήνες έως 13 και 14 χρόνια, και στη γη και στην τυποποίηση. Οι «τσιφλικάδες», αφού τους ξεζουμίζουν με 12 και 14 ώρες δουλειά για 20 ή 25 ευρώ, τους έχουν μέσα σε στάβλους ή παραπήγματα με νάιλον, για τα οποία - σημειωτέον - οι μετανάστες πληρώνουν νοίκι, ακόμα και 150 ευρώ, για να κοιμούνται. Υπάρχουν περιπτώσεις που τους κρατάνε τα διαβατήρια για να μην μπορούν να φύγουν, τους εκβιάζουν και τους απειλούν. Ωστόσο οι μετανάστες εργάτες έχουν αρχίσει να οργανώνονται στο Συνδικάτο. Ηδη, δεκάδες από αυτούς έχουν γίνει μέλη του και έχουν αρχίσει να διεκδικούν. Τελευταία έχουν αυξηθεί οι ρατσιστικές - τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος τους, που όπως εκτιμά ο Αμπντούλ υποκινούνται και από τους ίδιους τους εργοδότες προκειμένου να πέσουν κι άλλο τα μεροκάματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ