Σάββατο 18 Ιούλη 2020 - Κυριακή 19 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Σχέδιο ανάκαμψης για το κεφάλαιο με μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων

Γραμμή για νέα αντιλαϊκή επίθεση δίνει το «Πόρισμα Πισσαρίδη»

Eurokinissi

Γραμμή για νέα αντιλαϊκή επίθεση δίνει το «Πόρισμα Πισσαρίδη»
Ενα ευρύ πλέγμα αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και παρεμβάσεων προετοιμάζει να ξετυλίξει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον πακτωλό χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων που προδιαγράφεται από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και από άλλους μηχανισμούς της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη - μέλη, η πρόσβαση στα κεφάλαια της ανάκαμψης προϋποθέτει μια σειρά από νέα μέτρα, δεσμεύσεις και εποπτικούς ελέγχους από τους θεσμούς απέναντι σε όλους τους λαούς της ΕΕ και μάλιστα με ελάχιστο κοινό παρονομαστή τις διαδικασίες των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, δηλαδή των μνημονίων διαρκείας.

Το ζήτημα του «Ταμείου Ανάκαμψης» σε συνδυασμό με τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027 βρέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί το Σάββατο μέσα σε κλίμα έντονων αντιθέσεων γύρω από το ύψος των ενισχύσεων, τον μεταξύ τους επιμερισμό της χασούρας αλλά και για το ύψος των εθνικών συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι διαφορές παρέμεναν μέχρι και στο παρά 5' της συνεδρίασης, ενώ ανοιχτό ήταν το ενδεχόμενο και νέας επαναληπτικής συνεδρίασης, προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται, για μια ακόμη φορά, στις πλάτες των λαών και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, με επαχθέστερους όρους και αιρεσιμότητες ακόμη και σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Ταμείο Ανάκαμψης». Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει τα κεφάλαια, το λεγόμενο «Πόρισμα Πισσαρίδη».

Μεταξύ άλλων, η νέα συμβιβαστική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εστιάζει στους παρακάτω άξονες:

-- Τα κράτη - μέλη θα καταρτίσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την περίοδο 2021 - 2023, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και ειδικότερα με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα της Κομισιόν. Τα σχέδια θα επανεξεταστούν το 2022, ενώ η αξιολόγηση αυτών των σχεδίων θα εγκριθεί από το Συμβούλιο με βάση την πρόταση της Κομισιόν.

Ουσιαστικά τα παραπάνω αποτελούν περαιτέρω εξειδίκευση της αρχικής πρότασης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διαδικασία.

-- Το 30% της χρηματοδότησης θα κατευθύνεται στις «πράσινες μπίζνες», σε στήριξη επενδύσεων που σχετίζονται με τους στόχους για τη λεγόμενη «κλιματική ουδετερότητα». Κάτι που στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με την «απολιγνιτοποίηση», η οποία «τρέχει» ήδη, προσθέτοντας ακόμα περισσότερο εργατόκοσμο στις στρατιές των ανέργων και βυθίζοντας στην ενεργειακή φτώχεια περισσότερα νοικοκυριά, προκειμένου να βρεθεί πεδίο επενδύσεων για ενεργειακούς κολοσσούς.

-- Οι αποπληρωμές των ενισχύσεων που θα δοθούν με τη μορφή φτηνών δανείων θα ξεκινήσουν από το 2026, αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την αρχική πρόταση. Βέβαια, η πρόταση αυτή έρχεται να επιταχύνει την επιβολή νέων αντιλαϊκών φόρων, με τη θεσμοθέτηση νέων ίδιων πόρων, που θα εισρέουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, μαγειρεύονται νέοι φόροι για πλαστικά απορρίμματα και για εκπομπές άνθρακα, ενώ στη συνέχεια έρχεται η θέσπιση ψηφιακού φόρου, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

-- Τέλος, η επικαιροποιημένη πρόταση αφορά τη διασύνδεση της χρηματοδότησης με το «κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες». Παράλληλα, σχεδιάζεται η διαμόρφωση ειδικού αποθεματικού για το Brexit ύψους 5 δισ. στον προϋπολογισμό, για να αντιμετωπιστούν τυχόν συνέπειες σε κράτη - μέλη.

Παράλληλα, παραμένει η αρχική πρόταση με τα 750 δισ. του «Ταμείου Ανάκαμψης», που επιμερίζεται σε άμεσες επιδοτήσεις ύψους 500 δισ. και σε 250 δισ. από φτηνά δάνεια.

«Πόρισμα» άγριας αντιλαϊκής επίθεσης

Σε αυτό το φόντο η κυβέρνηση ΝΔ ετοιμάζει μπαράζ από νέα κίνητρα για νέες επενδύσεις και για εξαγωγές, εστιάζοντας βέβαια στον πακτωλό χρηματοδότησης από το υπό διαμόρφωση «Ταμείο Ανάκαμψης» και τους άλλους μηχανισμούς της ΕΕ, ύψους 32 δισ., πάνω στα οποία έρχονται να προστεθούν και τα κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ κ.ά.

Το προανάκρουσμα δόθηκε από τους άξονες των προτάσεων της «Επιτροπής Πισσαρίδη», που κατέθεσε το λεγόμενο Πόρισμα, ενώ το σχέδιο αυτό στην ολοκληρωμένη του μορφή θα αποτελέσει τη βάση για το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βέβαια θα είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με έμφαση «στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των οικονομιών».

Τα προς διανομή κεφάλαια θα έχουν επίκεντρο τη χρηματοδότηση της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», της ψηφιακής οικονομίας, της έρευνας και τεχνολογίας και άλλων κλάδων με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βέβαια με ταυτόχρονη «δέσμευση των κρατών - μελών στη μεταρρυθμιστική ατζέντα», που υπαγορεύεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Μεταξύ άλλων, οι κεντρικοί άξονες αφορούν:

-- Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης και τη διαμόρφωση οικονομιών κλίμακας, καθώς όπως επισημαίνεται το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και τις εξαγωγές. Πρόκειται για πάγια κατεύθυνση που θέτει ο ΣΕΒ, ενώ αντίστοιχες διατυπώσεις υπάρχουν στις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών για την ελληνική οικονομία, που «φωτογραφίζουν» νέο γύρο επίθεσης στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους.

-- Ανοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, που επίσης αποτελεί ζήτημα αιχμής για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με άξονα την απόκτηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

-- Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση του κόστους Ενέργειας στη μεταποίηση. Η παραπέρα αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ουσιαστικά το κράτος μέσω των υπεραποσβέσεων έρχεται να επιδοτήσει τις επενδύσεις, χώρια βέβαια τα άμεσα χρηματοδοτικά πακέτα που προβλέπονται στους αναπτυξιακούς νόμους.

-- Φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες, που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταπώς έχει προτείνει σε σχετικά πρόσφατη έκθεση το ΙΟΒΕ.

-- Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών έως την απόφαση, υλοποιώντας στην πράξη τη «Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων», που θα εξασφαλίζει τις «φαστ τρακ» διαδικασίες για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ουσιαστικά, η πρόταση εστιάζει στο γρήγορο ξεσκαρτάρισμα του επιχειρηματικού πεδίου, ενώ έρχεται να δέσει και με προσπάθεια αύξησης του μεγέθους των επιχειρήσεων.

-- Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πρόσδεση με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, που αποτελεί την κορωνίδα του «Σχεδίου Πισσαρίδη» (βλ. σελ. 15).


Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ