Σάββατο 18 Ιούλη 2020 - Κυριακή 19 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μια από τα ίδια» η αντιπυρική και η αντιπλημμυρική προστασία

Καμιά ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών δεν έχει γίνει, ενώ και τα σχέδια που εκπονούνται αναπαράγουν την αποσπασματικότητα των προηγούμενων

INTIME NEWS

Οσον αφορά την αντιπυρική και την αντιπλημμυρική προστασία, το «πάθημα» δεν έχει γίνει «μάθημα» ακόμα και γι' αυτήν την περιοχή, που είδε δεκάδες να καίγονται και εκατοντάδες να καταστρέφονται.

Για τον αντιπυρικό σχεδιασμό «κάθε τόσο μας λένε ότι φτιάχνουν κάποια σχέδια, ότι συναντιέται ο δήμος, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, η Περιφέρεια, χωρίς, όμως, αυτά να "περνάνε" στους κατοίκους. Χωρίς να έχουμε κάποια ενημέρωση», υπογραμμίζει η Νατάσα Καμπέλη, μέλος της Ομάδας Γυναικών Ν. Μάκρης - Μαραθώνα και μέλος του προεδρείου τη ΟΓΕ.

«Πέρσι - μας λέει - είχε πιάσει φωτιά η κατασκήνωση στο Ζούμπερι και έτυχε να έχει πιάσει φωτιά και στον Μαραθώνα. Ηταν τα ελικόπτερα κοντά και μπόρεσαν και την έσβησαν, αλλιώς θα συνέβαινε μία από τα ίδια, έτσι όπως είναι φτιαγμένες οι περιοχές. Μια ολόκληρη νύκτα, είμαστε πάλι στο δρόμο, εγώ μένω στη Ν. Μάκρη, μας είχαν έτοιμους με τα πράγματά μας να φύγουμε. Οι δρόμοι είναι στενοί, δεν υπήρχαν ούτε κρουνοί. Λέγαμε πάλι αν αλλάξει ο αέρας... Είχαμε την τύχη - ατυχία να καούν τα δάση, να αλλάξει ο άνεμος και να κατευθυνθεί προς την Αγ. Μαρίνα και δεν κατέβηκε προς την πόλη».

Ο Ν. Στεφανίδης προσθέτει ότι είχε γίνει πρόσφατα με τηλεδιάσκεψη συζήτηση για το πρόβλημα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μαραθώνα. «Βάλαμε ένα ουσιαστικό ζήτημα. Αύριο έχουμε φωτιά στο Ζούμπερι. Ας μας πουν με βάση το σχέδιο που έχει ο Γ. Πατούλης, που έχει η Πυροσβεστική, που έχει ο Στρατός, που έχει ο δήμος του Μαραθώνα ή άλλοι δήμοι της περιοχής, ποιοι είναι οι δρόμοι διαφυγής στο Ζούμπερι, στο νεκροταφείο της Ν. Μάκρης και στην παραθαλάσσια περιοχή. Τέτοια σχέδια αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Επομένως, θα ξαναβρεθούμε σε ένα καινούργιο Μάτι».

Οπως μας λέει, ευθύνες έχουν τόσο οι δήμαρχοι όσο και άλλοι πολιτικοί παράγοντες, που κανείς τους δεν μπορεί να πει «δεν ήξερα», αφού η περιοχή καίγεται από το 1996.

Ο Κώστας Παναγιώτου, περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προσθέτει ότι «συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών λόγω δασικών πυρκαγιών και επί της ουσίας αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να θωρακιστούν, όχι μόνο η Ανατολική Αττική, αλλά ολόκληρη η χώρα. Θα στοιβαχτεί κι αυτό μαζί με άλλα σχέδια που φάνηκε από την ίδια τη ζωή ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα των πυρκαγιών».

Για την αντιπλημμυρική προστασία, που επείγει μετά την καταστροφή που προκάλεσε στο δάσος η πυρκαγιά, ο Κώστας Παναγιώτου αναφέρει πως «αυτήν τη στιγμή η Περιφέρεια δεν έχει μητρώα ρεμάτων, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνουν κάποια έργα. Υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες διεξάγονται κύρια με υπόδειξη των δήμων, οι οποίες αντικειμενικά είναι περιορισμένες, δεν αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα και οι δήμοι, όντας υποστελεχωμένοι, σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να υποδείξουν και τους κατάλληλους χώρους που πρέπει να γίνουν».

Οπως θα προσθέσει, τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ομως, δεν σχεδιάζεται κανένα έργο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, όπως αυτό της αποχέτευσης, η οποία δεν υφίσταται στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Αττικής.

«Είναι η έλλειψη νοσοκομείου και η κατάσταση των ΚΥ στην περιοχή, που είναι όλα υποστελεχωμένα, χωρίς προσωπικό, χωρίς υλικά, χωρίς τη δυνατότητα να ανταποκριθούν ακόμα και στα βασικά, όπως τα ράμματα. Υπάρχουν καταγγελίες, ειδικά στις βιομηχανικές περιοχές όπου γίνονται εργατικά ατυχήματα, ότι πηγαίνουν εργαζόμενοι για να κάνουν απλές επεμβάσεις και τους διώχνουν ή τους λένε να αγοράσουν από φαρμακείο τα υγειονομικά υλικά!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την «έξωση» πυρόπληκτων στο Μάτι (2022-05-27 00:00:00.0)
Μεγάλη η καταστροφή στα δασικά οικοσυστήματα της Αττικής (2021-08-25 00:00:00.0)
Να παραταθεί η φιλοξενία των πυροπλήκτων στο Κέντρο της Αεροπορίας (2020-12-17 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε πολλά σημεία (2019-07-13 00:00:00.0)
Μεγάλη πυρκαγιά στην Κορώνη απείλησε σπίτια (2017-07-01 00:00:00.0)
Χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών (2017-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ