Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδρά η ΠΟΣ για το πόρισμα του δυστυχήματος

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) προκάλεσε το πόρισμα του ΟΣΕ, σύμφωνα με το οποίο οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στη Χαλκίδα τον περασμένο Νοέμβρη - όπως είχε αποκαλύψει και ο «Ρ» - φορτώνονται στους τρεις νεκρούς σιδηροδρομικούς. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Νοέμβρη 1999 αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, που έκανε το δρομολόγιο Οινόη - Χαλκίδα, παρέσυρε και σκότωσε τους εργατοτεχνίτες Χρήστο Ζορμπά, Νίκο Σταδιάτη και Νίκο Σιμητικόπουλο την ώρα που εκτελούσαν εργασίες συντήρησης της γραμμής.

Σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΠΟΣ υπογραμμίζει ότι ο τρόπος που αντιμετώπισε ο ΟΣΕ το δυστύχημα δείχνει μια προσπάθεια να «κλείσει» την υπόθεση και όχι ν' ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα ζητήματα ασφάλειας και λειτουργίας του σιδηροδρόμου . Σημειώνει, επίσης, πως αν και παρήλθε ένα μεγάλο διάστημα μετά το δυστύχημα, ο ΟΣΕ δεν έχει προβεί σε καμιά επίσημη ανακοίνωση και πως ενημερώθηκε για το πόρισμα, μόνο ύστερα από δική της αίτηση προς τον ΟΣΕ. Ειδικότερα για το πόρισμα, το οποίο χρεώνει ευθύνες στον αρχιτεχνίτη Χρήστο Ζορμπά, γιατί «θα έπρεπε να έχει δώσει εντολή να μην εργάζεται το συνεργείο του και να είναι σε ασφαλή θέση εκτός γραμμής...», η ΠΟΣ παρατηρεί:

  • Η διοίκηση του ΟΣΕ φαίνεται να επιλέγει τον «εύκολο δρόμο» μετάθεσης των ευθυνών στα ίδια τα θύματα. Δυστυχώς, παρά το τραγικό συμβάν, δεν κάνει καμία αναφορά στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας των εργαζομένων, όπως μέσα ατομικής προστασίας, σήμανσης και επικοινωνίας, οργάνωσης εργασίας και εκπαίδευσης προσωπικού.
  • Δεν αναζητήθηκαν οι βαθύτερες αιτίες του συμβάντος και οι λόγοι των παραλείψεων με βάση τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί ασφάλειας της εργασίας.
  • Στο πόρισμα δεν εξετάζεται το ζήτημα των κανονισμών εργασίας, αν και συντάχθηκαν τη δεκαετία του 1930 και το κατά πόσο αυτοί οι κανονισμοί ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες λειτουργίας. Με δυο λόγια, στην αυτοπροστασία αρχίζουν και τελειώνουν όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ.

Η Ομοσπονδία καλεί τη διοίκηση του ΟΣΕ να ασχοληθεί πιο αποφασιστικά με τα ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ασφάλειας, που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευσης του δικτύου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ