Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διορία για κλείσιμο κινεζικού προξενείου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τρεις μέρες διορία έδωσαν χτες οι ΗΠΑ στην Κίνα προκειμένου να κλείσει το προξενείο της στην πόλη Χιούστον του Τέξας, όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, απειλώντας παράλληλα με αντίποινα.

Ο Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η Κίνα ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά την Τρίτη πως πρέπει να κλείσει το προξενείο της, το οποίο λειτουργούσε κανονικά, πρόσθεσε ο ίδιος, έπειτα από δημοσιεύματα ότι καίγονταν έγγραφα σε αυλή του προξενείου.

«Το μονομερές κλείσιμο του γενικού προξενείου της Κίνας στο Χιούστον σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των τελευταίων ενεργειών κατά της Κίνας», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ και κάλεσε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν τη «λανθασμένη απόφαση», διαφορετικά η Κίνα θα απαντήσει με «αντίμετρα».

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης στη βαθιά αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, που εκφράζεται σε διάφορα μέτωπα, όπως το εμπόριο, οι νέες τεχνολογίες (βλέπε «Huawei»), το καθεστώς του Χονγκ Κονγκ και οι αξιώσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Ταυτόχρονα κλιμακώνει και η Μεγάλη Βρετανία, ανακοινώνοντας πως θα ανοίξει το δρόμο για κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να λάβουν τη βρετανική ιθαγένεια. Ο δρόμος για βρετανική ιθαγένεια για σχεδόν 3 εκατ. άτομα (British National Overseas Visa) θα ανοίξει το Γενάρη του 2021 και οι αιτούντες δεν θα χρειάζεται να έχουν βρει δουλειά για να έρθουν στη χώρα, δήλωσε χτες η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Επίσης χτες, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ασκήθηκε δίωξη σε δύο Κινέζους πολίτες, οι οποίοι κατηγορούνται για κυβερνοεπιθέσεις, κυρίως εναντίον εταιρειών που ασχολούνταν με τις έρευνες για το εμβόλιο της Covid-19, αλλά και σε εξοπλιστικά σχέδια, προσωπικά δεδομένα, βιομηχανικά μυστικά κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ