Σάββατο 25 Ιούλη 2020 - Κυριακή 26 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες παροχές και «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ψηφίστηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων», με το οποίο η κυβέρνηση προσφέρει νέες «διευκολύνσεις» και παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους και συγκεκριμένα σ' αυτούς που δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις ΑΠΕ κ.α.

Οσον αφορά τα μονοπώλια στην ιχθυοκαλλιέργεια, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι άδειες εγκατάστασης ή επέκτασης θα τους παραχωρούνται ουσιαστικά χωρίς κανέναν έλεγχο (π.χ. περιβαλλοντικό), αφού αν σε 50 μέρες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης από τον επενδυτή δεν έχουν απαντήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, τότε ...«τεκμαίρεται ότι έχει γίνει δεκτή» η αίτηση!

Επιπλέον προβλέπεται η απαλλαγή των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών και μεταποιητικών μονάδων από τη δαπάνη δειγματοληψίας στα δείγματα γάλακτος (φιαλίδια, χημικά αντιδραστήρια κ.λπ.). Το κόστος μεταφέρεται στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ενώ οι κτηνοτρόφοι χαρατσώνονται για όλα αυτά.

Στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και για την κερδοφορία των αρπακτικών των ΑΠΕ, προβλέπεται η αλλαγή χρήσης σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ προβλέπεται επίσης απευθείας παραχώρηση τεράστιων εκτάσεων (άνω των 100 στρεμμάτων), χωρίς καν δημοπρασία, για «στρατηγικές επενδύσεις», όπως επέκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ίδρυση και επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων, γηπέδων γκολφ, επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Ο υπουργός Μ. Βορίδης αναφέρθηκε στο στόχο της «προσέλκυσης επενδύσεων», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, γιατί σύμφωνα με την εισηγήτριά του, Ολ. Τελιγιορίδου, αν και υπάρχουν διατάξεις «σε θετική κατεύθυνση», δεν δημιουργεί «εκείνες τις συνθήκες ώστε να έχουν και ρευστότητα οι επιχειρήσεις» για επενδύσεις. Παραπάνω μέτρα για τη διαμόρφωση φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος ζήτησε και ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απ. Πάνας, τασσόμενος υπέρ του νομοσχεδίου. Τις δικές τους παρατηρήσεις υπέρ των επενδυτών κατέθεσαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

H ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψήφισε το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι «έχει ταξικό πρόσημο, ευνοεί τους μονοπωλιακούς ομίλους και δεν παίρνει κανένα μέτρο στοιχειώδους ανακούφισης για αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαία αγροτιά κ.λπ., αλλά παρέχει επιπλέον διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους», φτάνοντας να καταργεί ακόμα και τους επιτόπιους ελέγχους για επενδύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες με τη σιωπηρή έγκριση και στη βάση της ΚΑΠ της ΕΕ. Ως επιπλέον παράδειγμα έφερε και τις νέες απαλλαγές που προβλέπονται για γαλακτοβιομηχανίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η φοροληστεία σε βάρος των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκά «ορόσημα» στο υπερμνημόνιο των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ (2023-05-06 00:00:00.0)
Το κεφάλαιο «πάει ταμείο»... (2021-09-04 00:00:00.0)
«Σκυταλοδρομία» προνομίων και απαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους (2021-08-31 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η παράδοση δασών, θαλασσών και οικοσυστημάτων στους ομίλους (2020-12-05 00:00:00.0)
«Κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων (2020-07-24 00:00:00.0)
Νέες διευκολύνσεις στα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας (2020-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ