Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον δύο Ιρακινοί νεαροί διαδηλωτές σκοτώθηκαν χτες τα ξημερώματα στη Βαγδάτη από αστυνομικές δυνάμεις, στη διάρκεια νέας μαζικής κινητοποίησης κατά της φτώχειας, της διαφθοράς, των ελλείψεων βασικών υποδομών. Και οι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τη ρίψη δακρυγόνων. Προχτές, υπό συνθήκες καύσωνα (50 βαθμών Κελσίου), και εξαιτίας της έλλειψης συνθηκών ασφαλείας, σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 29 άλλων.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, μεταξύ τους έξι άμαχοι, σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν προχτές από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσικλέτα στην πόλη Ρας αλ-ιν, στη βορειοανατολική Συρία, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το Σάββατο, δύο άτομα τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών ελικοπτέρων κοντά στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) Υψώματα του Γκολάν.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη διαχείριση των υδάτων του Νείλου αλλά και «μελλοντικών αναπτυξιακών έργων», ενόψει των εργασιών ολοκλήρωσης του Φράγματος «Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD), συμφώνησαν οι ηγέτες Αιθιοπίας, Αιγύπτου και Σουδάν, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενωσης.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Την ενίσχυση δυνάμεων του στρατού στη δυτική επαρχία Νταρφούρ αποφάσισε χτες η σουδανική κυβέρνηση, μετά τη σφαγή 60 αγροτών της φυλής Μασαλίτ και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων στο χωριό Μαστερί από περίπου 500 ένοπλους που ανήκαν σε φυλή κτηνοτρόφων παρακείμενης περιοχής. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη σφαγή εδώ και βδομάδες.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ρόλο «μεσολαβητή» για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, που κλιμακώθηκε έπειτα από την (προ πενταετίας) επίθεση της Σαουδικής Αραβίας, προσφέρθηκε χτες να αναλάβει ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με επιστολή του προς τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών και διάδοχο πρίγκιπα στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Νωρίτερα, Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» μετέφεραν στα Στενά του Ορμούζ το τεράστιο ομοίωμα αεροπλανοφόρου ενόψει νέων στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή.

ΑΜΜΑΝ.-- Δικαστήριο του Αμμάν διέταξε το Σάββατο για δύο χρόνια την αναστολή λειτουργίας του συνδικάτου εκπαιδευτικών, τρεις μέρες αφότου πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση με αίτημα την εφαρμογή κυβερνητικής υπόσχεσης για αύξηση του μισθού των δασκάλων και καθηγητών, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε το 2019 μετά από απεργίες.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε στο τέλος της περασμένης βδομάδας την εφαρμογή πρωτοκόλλου στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία με 105 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 4 αποχές. Μεταξύ άλλων, οι Αλβανοί αξιωματούχοι υποχρεώνονται να αγοράσουν εξολοκλήρου προϊόντα και εξοπλισμό που είναι φτιαγμένος «100% στην Τουρκία». Από το 1998 υπολογίζεται πως το αλβανικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει 28 πρωτόκολλα και συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ