Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιφυλάξεις για ανασύσταση του G8

Θέλει να διαλέγει αυτόνομα τους όρους συνεργασίας με τη Ρωσία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η Γερμανία εξέφρασε νέες επιφυλάξεις για την επιστροφή της Ρωσίας στο G7, με τον ΥΠΕΞ Χάικο Μάας να σημειώνει σε συνέντευξή του ότι «το G7 και το G20 είναι δύο σχήματα που συντονίζονται σε σημαντικό βαθμό. Δεν χρειαζόμαστε ούτε το G11, ούτε το G12 πλέον», σχολιάζοντας τις προτάσεις των ΗΠΑ για επανέναρξη της στενής συνεργασίας με τη Μόσχα αλλά και διαμόρφωση νέων διακρατικών σχημάτων.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ εδώ και καιρό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκληθούν η Μόσχα στην επόμενη Σύνοδο του G7 (που θα οργανώσει η Ουάσιγκτον) αλλά και άλλες δυνάμεις (Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ινδία), στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να αντλήσουν συμμάχους για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Tο Βερολίνο εκφράζει επιφυλάξεις για την ανασύσταση της συνεργασίας με τη Μόσχα μέσα από το G8, ωστόσο την ίδια στιγμή εντείνει την αυτοτελή του συνεργασία με τη Ρωσία, όπως δείχνει και η επιμονή του για το «Nord Stream 2», παρά την έντονη «δυσαρέσκεια» της Ουάσιγκτον.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Μάας έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι η σχέση με τη Ρωσία είναι «δύσκολη το τρέχον διάστημα» σε πολλά πεδία, πρόσθεσε ωστόσο ότι «γνωρίζουμε όμως επίσης ότι χρειαζόμαστε τη Ρωσία για την επίλυση συγκρούσεων όπως αυτές στη Συρία, στη Λιβύη και την Ουκρανία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της Ρωσίας, παρά μόνο με τη Ρωσία». Ακόμα, είπε ότι σε κάθε περίπτωση «η Ρωσία πρέπει και αυτή να συνεισφέρει τη συμβολή της, που είναι υπερβολικά αργή στην Ουκρανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ