Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια σε ανισότητες και διακρίσεις παρά τη βία

Από διαδήλωση το Σάββατο στο Πόρτλαντ. Στα πανό: «Πάλη ενάντια στο ρατσισμό, στη στρατοκρατία και τη φτώχεια», «Καταστρέψτε τη λευκή ανωτερότητα»
Από διαδήλωση το Σάββατο στο Πόρτλαντ. Στα πανό: «Πάλη ενάντια στο ρατσισμό, στη στρατοκρατία και τη φτώχεια», «Καταστρέψτε τη λευκή ανωτερότητα»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η συνέχιση των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την όξυνση των οικονομικών, κοινωνικών ανισοτήτων από τις εντεινόμενες δυσμενείς επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πανδημίας σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, τροφοδοτεί διαρκώς τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε αρκετές μεγαλουπόλεις της χώρας. Παρά τη σιδερένια πυγμή των δυνάμεων ασφαλείας υπό τις εντολές της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πολλές δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να βγαίνουν στους δρόμους.

Για πρώτη φορά μετά από μέρες, το Σάββατο είχαμε νέο θάνατο αντικυβερνητικού διαδηλωτή στο Οστιν του Τέξας, όταν τον πυροβόλησε οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου που έπεσε σε πλήθος κόσμου. Το θύμα ήταν ένας 28χρονος Αμερικανός. Ωστόσο, για την ταυτότητα του δράστη η αστυνομία δεν ανακοίνωσε το παραμικρό. Κανένα στοιχείο δεν μαθεύτηκε από τις αρχές ούτε για τον άγνωστο δράστη - οδηγό αυτοκινήτου που πυροβόλησε και τραυμάτισε άλλο νεαρό διαδηλωτή στο προάστιο Αουρόρα του Ντένβερ, το βράδυ του Σαββάτου.

Αστυνομικές δυνάμεις που θυμίζουν στρατό σε πεδίο μάχης δεν δίστασαν να κάνουν χρήση γκλομπ, δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, σπρέι πιπεριού και υδροβόλων σε χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του κινήματος «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Σημασία» (Black Lives Matter) στο Πόρτλαντ, όπου είναι σε εξέλιξη μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων κάθε φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής. Η ανάπτυξή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έχει γίνει από την κυβέρνηση Τραμπ με το πρόσχημα της «προφύλαξης» του δικαστικού μεγάρου της πόλης. Επίσης την εμφάνισή τους για να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές έκαναν και ομάδες ρατσιστών με αυτόματα όπλα.

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ρατσιστικής και αστυνομικής βίας έγιναν στο Σιάτλ, στο Οκλαντ και στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας, στην Ατλάντα, στη Βαλτιμόρη, στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Αίσθηση προκαλεί επίσης και το κίνημα «Τείχος των Μητέρων», που ξεκίνησε από το Πόρτλαντ και βρήκε μιμητές και στο Σιάτλ, όπου μητέρες ντυμένες στα κίτρινα δημιουργούν ένα τείχος μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών για να αποτρέψουν (όπου και όσο μπορούν) τις συγκρούσεις.

Επιπλέον, Αφροαμερικανοί δήμαρχοι από διάφορες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδιο για «αλλαγές» στις πρακτικές της αστυνομίας, όχι απαραίτητα με δραστικές περικοπές χρηματοδότησής τους.

Ο Πρόεδρος Τραμπ από την άλλη, βλέποντας, χτες, το «φούντωμα» των λαϊκών κινητοποιήσεων παρά την αστυνομική πυγμή ιδιαίτερα στο Πόρτλαντ και στο Σιάτλ (πόλεις με ιστορικό λαϊκών - εργατικών αγώνων), προσπάθησε να δικαιολογήσει τη δράση των ενόπλων πρακτόρων από το υπουργείο «Εσωτερικής Ασφάλειας» και άλλες ομοσπονδιακές δυνάμεις. Σε χτεσινή, σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ, ισχυρίστηκε πως οι πάνοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για «προστασία της περιουσίας του ομοσπονδιακού κράτους».

  • Αμερικανοί κεφαλαιοκράτες που ανήκουν στους χρηματοδότες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών έδωσαν τις τελευταίες μέρες 100 εκατομμύρια δολάρια, υπό τον όρο ανωνυμίας, για να ενισχύσουν τις υποδομές που αφορούν τη λεγόμενη «επιστολική ψήφο» ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη. Πιθανώς για να αποφευχθεί ή να περιοριστεί κατά τόπους το ενδεχόμενο αναβολής ή εμπλοκής των εκλογών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες Τραμπ - Μπάιντεν με φόντο τις συγκρούσεις διαδηλωτών (2020-09-01 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες (2020-08-01 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στο ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες (2020-07-22 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» της κόντρας Τραμπ - Κογκρέσου (2017-08-24 00:00:00.0)
«Ο πόλεμος θα κερδηθεί στους δρόμους»... (2003-03-24 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τη νέα κρούση (2000-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ