Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διπλωματική κινητικότητα με αύξηση εξοπλισμών και μισθοφόρων

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι διπλωματικές και στρατιωτικές διεργασίες στο παζάρι της Λιβύης, μέρος ευρύτερης διαπραγμάτευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνονται σε διάφορα επίπεδα και από τις δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές: Την κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας» του δοτού Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ (που στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ με τις «πλάτες» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) και τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ (που έχει τη στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έμμεσα της Ρωσίας).

Λίγες μέρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού στρατηγού Μπράντφορντ Γκέρινγκ από τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), πως η ρωσική κυβέρνηση εξοπλίζει με πολεμικό αεροσκάφος, αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας και άλλα πολεμοφόδια τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner», πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ ανέδειξαν τις προσπάθειες Τουρκίας και Κατάρ να προσλάβουν και άλλες χιλιάδες μισθοφόρους. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν πως προσελήφθησαν πάνω από 2.000 μισθοφόροι αυτήν τη φορά, όχι από τη Συρία, αλλά από τη ...Σομαλία (δίχως να αποκλείονται και τζιχαντιστές από την οργάνωση «Αλ Σαμπάμπ»). Μεταξύ των κινήτρων που προσφέρθηκαν, φέρεται πως ήταν η καταριανή ή η τουρκική υπηκοότητα πέρα από τους (για τα δεδομένα της Σομαλίας) «γενναιόδωρους» μισθούς.

Πλάι στις πολεμικές προετοιμασίες με στόχο τον έλεγχο των στρατηγικών περιοχών της Σύρτης και της Τζούφνα από την κυβέρνηση του Σάρατζ και την Αγκυρα, εξελίσσεται ένας διπλωματικός «μαραθώνιος».

Το Σαββατοκύριακο μετέβη στην Τουρκία ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Φ. Σάρατζ, που συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, συζητώντας τις εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και τις διμερείς σχέσεις «ευρύτερης συνεργασίας». Η εμφάνιση του Σάρατζ στην Τουρκία συνέπεσε με την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδίων μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης μέσω του αεροδρομίου της Μισράτα, για πρώτη φορά μετά από περίπου τέσσερις μήνες.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ μετέβη χτες στο Κάιρο, συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Συμφώνησαν πως συμφωνούν σε όλα και σε ό,τι αφορά τη «σταθεροποίηση και ασφάλεια» της Λιβύης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο Σούκρι δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως η χώρα του δεν θα δεχτεί καμία παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» για τη Σύρτη και την Τζούφνα, προειδοποιώντας πως θα υπερασπιστεί «την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα». Νωρίτερα (βράδυ Κυριακής) ο Σούκρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν και σύμβουλο για πολιτικά ζητήματα, Μπράιαν Χουκ, με τον Τυνήσιο υπουργό Εξωτερικών, Νουρεντίν Εράι. Αμφότεροι έκαναν έκκληση για τερματισμό «όλων των ξένων παρεμβάσεων στη Λιβύη». Ενδιαφέρον προκάλεσε παράλληλα η εμφάνιση του προέδρου του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ (που υποστηρίζει την πλευρά του στρατηγού Χ. Χάφταρ) στο Μαρόκο. Ο Σάλεχ προώθησε και εκεί το γνωστό σχέδιο οκτώ σημείων για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, επιμένοντας ιδιαίτερα στην «αναδόμηση» του λεγόμενου Προεδρικού Συμβουλίου, την αντικατάσταση δηλαδή της κυβέρνησης του Φαγιέζ Σάρατζ με άλλη κοινής αποδοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ