Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Τρέχουν» με φόντο τις ευρωατλαντικές μεθοδεύσεις για διευθετήσεις

Copyright 2020 The Associated

Με αμείωτες ταχύτητες και με φόντο τις επικίνδυνες ευρωατλαντικές διευθετήσεις και τη συνεκμετάλλευση συνεχίζουν να «τρέχουν» τα Ελληνοτουρκικά, με την κυβέρνηση να προπαγανδίζει τις παρεμβάσεις των «συμμάχων» της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ περίπου ως καταλυτικές για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα συνεχίζει τις συζητήσεις με την Αίγυπτο, προς μια οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι. Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και το όποιο αποτέλεσμά τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στόχο έχουν να χρησιμοποιηθούν και στις διευθετήσεις με την τουρκική πλευρά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από χτες μέχρι και τις 30 Ιούλη στα χωρικά ύδατα νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, δεσμεύοντας με σχετική NAVTEX την περιοχή. Ακολούθησε τουρκική αντι-NAVTEX, η οποία επιχειρεί να ακυρώσει την ελληνική οδηγία, βάζοντας θέμα για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου status του Καστελόριζου». Το συγκεκριμένο θέμα έδωσε την ευκαιρία για μια κούφια αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή χτες, με αφορμή την αναφορά του υπουργού Αμυνας ότι δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη ελληνική NAVTEX. Οπως είπε ο υπουργός, η NAVTEX για το Λιμενικό εκδόθηκε σε «χαμηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας» και «έγινε σχετική διορθωτική κίνηση», «δεν πραγματοποιήθηκε». Γιατί, πρόσθεσε, «θα ήταν ένα πρόβλημα την ώρα που αποκλιμακώνουν οι δύο στόλοι και αποχωρούν, να εκδιδόταν μια NAVTEX». Είπε ότι έτσι «λύθηκε κάθε παρεξήγηση», καθώς «δυστυχώς παρουσιάστηκε μια εσφαλμένη εικόνα, ότι το Ναυτικό εξέδωσε NAVTEX, που όμως ήταν το Λιμενικό». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε για τον καβγά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν κοιτάτε τα χάλια σας, που έχετε εναποθέσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας στους Αμερικανούς, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι οποίοι σφυρίζουν αδιάφορα;». Και ανέδειξε χαρακτηριστικά ότι την ίδια ώρα που τσακώνονται στη Βουλή, «κοκορεύεστε σαν γύφτικα σκεπάρνια που έρχονται οι φονιάδες στην Αλεξανδρούπολη...».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας καταδίκασε χτες την τουρκική επιθετικότητα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι στην κυβέρνηση «πάντα επιδιώκουμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά. Πάντα επιδιώκουμε τον διάλογο, στο πλαίσιο όμως του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας». Και την ίδια στιγμή που η Τουρκία ανοίγει όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων, στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων, με τη νομιμοποίηση του γκριζαρίσματος επί «διαφιλονικούμενων υδάτων», όπως λένε αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ, ο Στ. Πέτσας επισήμανε ότι η «μόνη διαφορά» είναι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Τα Ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν και στις επαφές της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας και αναπ. πρωθυπουργού της γείτονος, Εκατέρινα Ζαχάριεβα, χτες στην επίσημη επίσκεψή της στην Αθήνα. Μετέβη στο ΥΠΕΞ για συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό της, Ν. Δένδια, ο οποίος την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, εξωραΐζοντας τη στάση ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οπως είπε, «παρά τα σαφή μηνύματα της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία επιμένει σε παράνομες συμπεριφορές που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Προηγουμένως η Βουλγάρα ΥΠΕΞ συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Η Ζαχάριεβα, είπε ότι πρέπει να τηρούνται τα «κυρίαρχα δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την περιοχή και όλη την ΕΕ.

Σημειωτέον ότι από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ είχε προηγηθεί ανακοίνωση απέναντι στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου, ο οποίος το Σάββατο δήλωνε εναντίον της Ελλάδας, μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν εδώ για την Αγία Σοφία: «Καταδικάζουμε σθεναρά την ελληνική κυβέρνηση για τις εχθρικές δηλώσεις, καθώς και για το γεγονός ότι επέτρεψε να καεί δημοσίως η τουρκική σημαία στη Θεσσαλονίκη». Χαρακτήρισε την Ελλάδα το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, το οποίο δεν μπορεί να χωνέψει τις εξελίξεις με την Αγία Σοφία. «Αυτά τα ρατσιστικά μυαλά, τα οποία δεν έχουν διδαχθεί το μάθημα της Ιστορίας και δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας, θα πρέπει να θυμούνται τη μοίρα τους στο Αιγαίο», συνέχισε και κάλεσε την Αθήνα να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, ενώ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που καταπιέζει τη μουσουλμανική - "τουρκική" μειονότητα στη Θράκη». Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ επικαλούνταν τη «διεθνή κοινότητα», που όπως έλεγε «παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας». Πρόσθετε ότι αυτά «έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ