Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εκλεισε το αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπεστάλη χτες το πρωί τοπική ώρα η αμερικανική σημαία από το κτίριο που φιλοξενούσε μέχρι τώρα το προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη Τσενγκντού της νοτιοδυτικής Κίνας, τρεις μέρες μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να διατάξει το κλείσιμό του. Το κινεζικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την εξέλιξη «μια νόμιμη και απαραίτητη απάντηση» στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον της αμερικανικής πολιτείας Τέξας.

Η διπλωματική αποστολή στην Τσενγκντού δημιουργήθηκε το 1985 και μεταξύ άλλων κάλυπτε και την αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ, που συχνά πυκνά επανέρχεται στο επίκεντρο της αμερικανο-κινεζικής αντιπαράθεσης. Το 2013 το Πεκίνο είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον, μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το συγκεκριμένο προξενείο φιλοξενούσε δίκτυο Αμερικανών κατασκόπων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε απογοήτευση για το κλείσιμο του προξενείου στην Τσενγκντού, τονίζοντας ότι «θα καταβάλουμε προσπάθειες να συνεχίσουμε να έχουμε επαφή με τους κατοίκους αυτής της σημαντικής περιοχής μέσω άλλων προξενείων στην Κίνα».

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα, εκπρόσωποι του κινεζικού ΥΠΕΞ είχαν μιλήσει για «κλιμάκωση άνευ προηγουμένου» της επίθεσης των ΗΠΑ, εκφράζοντας δυσαρέσκεια και για τις κατηγορίες που η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να απευθύνει στο Πεκίνο για την προέλευση και αντιμετώπιση της Covid-19, που βέβαια δεν είναι παρά μόνο μία έκφραση του διμερούς σκληρού ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ