Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Διαχείριση με «δεδομένες» τις αξιώσεις του κεφαλαίου και τη διαιώνιση των τεράστιων ελλείψεων
  • Η ανακοίνωση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους... συνοδεύτηκε από την απόφαση για «άνοιγμα» στη διεθνή κρουαζιέρα!
  • «Εκτός κάδρου» τα τεράστια προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας

Eurokinissi

Με φαινομενικά αντιφατικές κινήσεις, οι οποίες ωστόσο εξηγούνται πλήρως κάτω από το πρίσμα της προσπάθειάς της να υπηρετήσει στο μέγιστο βαθμό τα κέρδη του κεφαλαίου, συνεχίζει η κυβέρνηση τη διαχείριση της πανδημίας.

Ετσι, χτες, την ίδια ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συναλλαγή με κοινό, η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της διεθνούς κρουαζιέρας ότι «ανοίγει» πρώτη τα λιμάνια της χώρας, παρά τις συνθήκες μεγάλης αύξησης στη διάδοση του κορονοϊού διεθνώς...

Την ίδια ώρα, όπως επιβεβαίωσε και η χτεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει εντελώς από το «κάδρο» την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Με αποκλειστικές αναφορές στις διαχειριστικές δράσεις της Πολιτικής Προστασίας και συνεχείς επικλήσεις στην «ατομική ευθύνη», επιχειρείται να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της για την οριακή κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης.

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν ήρθε από το πουθενά

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς, από σήμερα ξεκινά η υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους στα καταστήματα λιανικής, σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα, σε καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.), σε καταστήματα λιανικής, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί και στα σούπερ μάρκετ.

Παραδεχόμενος την αύξηση των κρουσμάτων, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες», λες κι αυτό είναι το ζητούμενο...

Η αύξηση των κρουσμάτων, βέβαια, δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά από το γεγονός ότι το «άνοιγμα» του Τουρισμού έγινε με βάση τις αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με απαράδεκτες «εκπτώσεις» στα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, τον λαό και τους επισκέπτες της χώρας.

Διαγνωστικός έλεγχος μόνο για 1 στους 8 επισκέπτες της χώρας

Συσκοτίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, ο υφυπουργός πρόβαλε ως στοιχείο που διασφαλίζει τάχα «ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει», τον «ειδικό αλγόριθμο EVA» για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ακόμα και τα στοιχεία που δόθηκαν όμως, είναι χαρακτηριστικά: Σύμφωνα με τις «υποδείξεις» του «ειδικού αλγόριθμου», από την 1η έως και τις 26 Ιούλη διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας μόνο 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα, δηλαδή ελέγχεται μόνο 1 στους 8 ταξιδιώτες που εισέρχονται από το εξωτερικό (το 13,2%)!

Με δεδομένο ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από αυτούς τους περιορισμένους ελέγχους είναι 344, γίνεται αντιληπτό ότι τα πραγματικά εισαγόμενα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, γεγονός που αποτυπώνεται και στα εκατοντάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα από ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό και πήγαν από μόνοι τους για να υποβληθούν σε έλεγχο.

Ο ίδιος ο Ν. Χαρδαλιάς, εξάλλου, στην προηγούμενη ενημέρωση είχε επιβεβαιώσει ότι η ιχνηλάτηση και στα αυξημένα εγχώρια κρούσματα πολύ συχνά δείχνει τελικά συσχέτιση με κρούσμα από το εξωτερικό.

Από κάθε πλευρά, δηλαδή επιβεβαιώνεται ότι αντί να προβλέπεται καθολικός προληπτικός έλεγχος από όλους τους επισκέπτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους και αντί να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση των ελέγχων στη χώρα, η κυβέρνηση αξιοποιεί τον «ειδικό αλγόριθμο» ως «επιστημονική βούλα» για την υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ανάγκες του κεφαλαίου και στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και πόρων στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Αντίστοιχα, από τη γενική αναφορά για «1.000 τεστ περίπου» κάθε βδομάδα σε εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό σε περιοχές όπου εντοπίζεται έντονο επιδημιολογικό φορτίο, επιβεβαιώνεται ότι οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αυτών και άλλων σχετιζόμενων κλάδων σε όλη τη χώρα, που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, μένουν χωρίς να τους διασφαλίζεται καθολικός και επαναλαμβανόμενος προληπτικός έλεγχος.

Συσκοτίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για όλα τα παραπάνω, όπως και για μια σειρά άλλες κρίσιμες πλευρές (π.χ. το συνωστισμό στις συγκοινωνίες, τα ελλιπή μέτρα σε χώρους δουλειάς κ.ά.), ο Ν. Χαρδαλιάς σχολίασε την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων, αναφέροντας ότι «ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης», επικαλούμενος τη γνωστή λογική της «ατομικής ευθύνης»...

Αντί για παράδειγμα να απαντήσει στο πώς η κυβέρνηση θα αυξήσει τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα ενταθούν οι έλεγχοι σε αυτά για το αν οι επιβάτες που είναι υποχρεωμένοι να είναι ο ένας πάνω στον άλλον, φοράνε όλοι και όπως πρέπει τη μάσκα τους...

Απαντώντας σε ερώτηση για τους χώρους λατρείας, ανέφερε ότι για την ώρα δεν εξετάζεται η λήψη περαιτέρω μέτρων και πως αν προκύψει τέτοια ανάγκη θα προηγηθεί συνεννόηση.

Αναφορικά τέλος με τα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ανακοινώθηκε ότι στην Αττική τα ενεργά κρούσματα είναι 145. Από αυτά τα 36 νοσηλεύονται και 109 είναι σε κατ' οίκον απομόνωση, ενώ το 72% ανήκει σε τρεις συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων και το κέντρο της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 66 ενεργά κρούσματα, από τα οποία τα 8 νοσηλεύονται και 58 είναι σε κατ' οίκον απομόνωση.

«Η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας...»

Κι ενώ τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται, ενώ διεθνώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση στη διάδοση του κορονοϊού, ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης έσπευσε να ανακοινώσει το «άνοιγμα» της Ελλάδας στη διεθνή κρουαζιέρα από το Σάββατο 1 Αυγούστου.

Η αρχική προσέγγιση θα γίνεται στα λιμάνια Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου, ενώ μετά τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους.

«Ολα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού στην επιστολή του προς τη Διεθνή Ενωση Κρουαζιέρας και τα μονοπώλια του κλάδου, διαφημίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας» (!), ενώ προσθέτει ότι η τρέχουσα σεζόν «επεκτείνεται έως το τέλος του έτους».

«Οι υγειονομικές διαδικασίες», προσθέτει, «βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της ΕΕ (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα». Το ποια είναι αυτά τα... «πρότυπα της ΕΕ» και των «εγχώριων δεδομένων» έχει βέβαια φανεί ήδη από τις αποφάσεις για να μην υπάρξει κανένα όριο στην πληρότητα των αεροπλάνων, από τις αντίστοιχες αναθεωρήσεις προς τα πάνω των ορίων πληρότητας στην ακτοπλοΐα, τους ανεπαρκείς και αποσπασματικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια που θα εφαρμοστούν και στα λιμάνια κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ