Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βουτιά 10,1% του ΑΕΠ

Η γερμανική καπιταλιστική οικονομία που βρισκόταν και το προηγούμενο διάστημα σε αναιμική ανάκαμψη (το 2019 στο 0,6% του ΑΕΠ), δηλαδή επί της ουσίας η οικονομική κρίση δεν είχε ξεπεραστεί, τώρα και λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζει νέα προβλήματα.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε τριμηνιαία βάση, από τον Απρίλη έως τον Ιούνη, ύστερα από αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 2% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Η βουτιά είναι η μεγαλύτερη από τότε που η υπηρεσία άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία, το 1970, και χειρότερη από προβλέψεις οικονομολόγων διαφόρων ινστιτούτων. Αυτή οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών και εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών το δεύτερο τρίμηνο και στη μείωση στις δαπάνες των νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εξοπλισμό. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μια αύξηση του ΑΕΠ αλλά και ότι η γερμανική οικονομία θα αργήσει να επανακάμψει.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Απασχόλησης, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλη κατά 18.000 όντας 2,923 εκατ. ενώ το συνολικό ποσοστό της ανεργίας, με αναγωγή σε ετήσια βάση, υπολογίζεται στο 6,4%. Βεβαίως αυτές οι μετρήσεις είναι σχετικές. Στη Γερμανία, και πριν από την πανδημία, οι εργαζόμενοι - απασχολήσιμοι κάποιες ώρες τη βδομάδα, με τα λεγόμενα μίνι τζομπς, ήταν ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού (πάνω από 20%), που σημαίνει μισο-ζωή με πενιχρά εισοδήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ