Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πρόταση Τραμπ για αναβολή των εκλογών

Μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά περίπου 33% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 ανακοινώθηκε χτες

Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις δεκάδων Δημοκρατικών βουλευτών αλλά και του προέδρου της ανεξάρτητης Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC) ανάγκασαν, σε αυτήν τη φάση, τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει ένα βήμα πίσω από την πρόταση που έριξε χτες το απόγευμα στο τραπέζι (μέσω Τουίτερ) για αναβολή των εκλογών, ώστε να αποφευχθεί «πιθανή νοθεία» σε περίπτωση γενίκευσης της επιστολικής ψήφου στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

«Ο Πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δι' αλληλογραφίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Χόγκαν Γκίντλεϊ. Ωστόσο, η ημερομηνία των εκλογών δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασίσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Το αμερικανικό σύνταγμα έχει αναθέσει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα στο Κογκρέσο.

Η πρόταση «τάραξε τα νερά» τροφοδοτώντας το γενικότερο κλίμα ρευστότητας, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η μεγάλη πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 32,9%. Ποσοστό ρεκόρ από το 1947, οπότε ξεκίνησε η τήρηση σχετικού αρχείου. Καταγράφηκε ακόμα νέα σημαντική μείωση της κατανάλωσης κατά 34,6%! Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε πως άλλοι 1,4 εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας, φουντώνοντας τον αριθμό των επίσημα ανέργων σε περίπου 30 εκατομμύρια από τον περασμένο Μάρτη.

Σε αυτό το άσχημο κλίμα, η προεκλογική εκστρατεία παίρνει χαρακτηριστικά όξυνσης της ενδοαστικής κόντρας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, που είδε και αυτή τη βδομάδα τα ποσοστά δημοτικότητας να πέφτουν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και να αγγίζουν το 44%, αποδοκίμασε για μία ακόμη φορά τους Δημοκρατικούς, λέγοντας πως προωθούν τον... «αριστερό ριζοσπαστισμό». Κάλεσε δε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, γιατί μπορεί να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη διεθνή Συνθήκη του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές και να πάρει περιβαλλοντικά μέτρα που μπορεί να πλήξουν την κτηνοτροφία και «να εξαφανίσει ακόμη... και τις αγελάδες από τη χώρα»!

  • Συμφωνία για τη σταδιακή αποχώρηση των ομοσπονδιακών πρακτόρων και ειδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων από το Πόρτλαντ, όπου έχουν χτυπηθεί δεκάδες από τους χιλιάδες διαδηλωτές που μάχονται κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, των ανισοτήτων και της ανέχειας, ανακοίνωσε η κυβερνήτη του Ορεγκον Κέιτ Μπράουν, μετά από συζητήσεις με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και στελέχη του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ