Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Πολιτική λύση» με Αραβες συμμάχους «μαγειρεύουν» οι ΗΠΑ

Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει συριακό έδαφος, με την ανοχή τόσο των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών όσο και της Ρωσίας

AP

Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει συριακό έδαφος, με την ανοχή τόσο των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών όσο και της Ρωσίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ είναι «σε στενή επικοινωνία και συνεργασία» με τους εταίρους τους σε αραβικές χώρες και χώρες του Κόλπου, προκειμένου να βρεθεί «πολιτική λύση» που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία, δήλωσε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόελ Ρέιμπαρν. Λες και δεν είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός μαζί με τους ΕυρωΝΑΤΟικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, που αιματοκύλισαν τη Συρία και ανταγωνίζονται με τη Ρωσία για τους ενεργειακούς πόρους και τις σφαίρες επιρροής.

Ο Ρέιμπαρν πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι σε συνεχή επικοινωνία και με τους συμμάχους τους στη λεγόμενη «μικρή ομάδα για τη Συρία», που απαρτίζουν οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ιορδανία. Ερωτηθείς σχετικώς από το αγγλόφωνο τμήμα του σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια», ο Αμερικανός αξιωματούχος προέβλεψε ότι θα χρειαστεί «αρκετός καιρός» μέχρι να απαντήσει η αμερικανική κυβέρνηση στο αίτημα του Λιβάνου για εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, τονίζοντας ότι η Βηρυτός θα πρέπει «να σταματήσει να βασίζει στο καθεστώς Ασαντ την ενεργειακή της επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα». Ασκησε έτσι νέες πιέσεις στην κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Χασάν Ντίαμπ να κάνει τις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» που θα εξασφαλίσουν βασικές υπηρεσίες ηλεκτροδότησης στους πολίτες της χώρας του. Στο τέλος ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απάντηση στο αίτημα του Λιβάνου αναμένεται να είναι θετική.

Πριν από τις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε νέα δέσμη κυρώσεων (στο πλαίσιο του λεγόμενου νόμου «Καίσαρα») σε βάρος τεσσάρων Σύρων, μεταξύ των οποίων ο μεγαλύτερος γιος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, Χαφέζ Ασαντ, και 10 εταιρειών και οργανισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ