Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μεγαλύτερη εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας

ΡΑΜΠΑΤ.--

Ακόμα μεγαλύτερη είναι τις τελευταίες μέρες η εμπλοκή της σαουδαραβικής μοναρχίας στις εξελίξεις στη Λιβύη, στο πλαίσιο του ευρύτερου γεωπολιτικού ανταγωνισμού, όπου συμμετέχουν πολλές δυνάμεις παίρνοντας το μέρος της μιας ή της άλλης αντιμαχόμενης πλευράς, με διακύβευμα τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ συναντήθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, με τον Μαροκινό ομόλογό του, Νάσερ Μπουρίτα, συμφωνώντας πως η συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη μπορεί να τερματίσει τις ξένες επεμβάσεις και τις συγκρούσεις.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, που εδώ και μιάμιση βδομάδα πραγματοποιεί διαδοχικά επισκέψεις σε Αίγυπτο, Αλγερία και Τυνησία προωθώντας αναβίωση των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη κάποιου είδους εκεχειρίας στη Λιβύη, εξέφρασε ανησυχία για τις περιφερειακές επιπτώσεις των εξελίξεων στην εμπόλεμη χώρα, εκτιμώντας ότι «επηρεάζουν δυσμενώς την περιφερειακή ασφάλεια».

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επέλεξε να ρίξει το βάρος στη στρατιωτική βοήθεια που συνεχίζουν να δίνουν στον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ διάφορες χώρες της περιοχής, λέγοντας πως συνιστά «το μεγαλύτερο εμπόδιο για ειρήνη». Την ίδια ώρα που η Τουρκία στηρίζει τον δοτό πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ ενάντια στις δυνάμεις του Χάφταρ, που στηρίζουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έμμεσα η Γαλλία και η Ρωσία, εμφανίζεται ως δήθεν δύναμη που επιδιώκει «πολιτική λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ