Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Κάλεσμα στους ναυτεργάτες για αγωνιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών

Πλατιά συζήτηση ενημέρωσης και οργάνωσης της πάλης με εξορμήσεις και περιοδείες

Νέοι ναυτεργάτες, πολλοί από αυτούς εργαζόμενοι στα ποντοπόρα, συζητούν για τις εξελίξεις με τους συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων
Νέοι ναυτεργάτες, πολλοί από αυτούς εργαζόμενοι στα ποντοπόρα, συζητούν για τις εξελίξεις με τους συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων
«Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι ανάλογη με την επίθεση που δεχόμαστε», «Από εμάς εξαρτάται να μην τους αφήσουμε να μας πατήσουν στο κεφάλι», είναι ορισμένες από τις φράσεις στις συζητήσεις ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, που δείχνουν την οργή τους αλλά και την αγωνιστική τους διάθεση να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται με τις προκλητικές τροπολογίες που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν αιφνιδιαστικά την Τετάρτη στη Βουλή από την κυβέρνηση, υπαγορευμένες από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών ενάντια στο χτύπημα των Συλλογικών τους Συμβάσεων και στην επιβολή νέων περιορισμών στη συνδικαλιστική τους δράση καταγράφηκε στις περιοδείες και τις εξορμήσεις που ξεκίνησαν στο λιμάνι από χτες τα ξημερώματα, δηλαδή λίγες ώρες μετά την ψήφιση των νομοθετικών εκτρωμάτων, ενώ θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και συνδικαλιστές της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης», για να ενημερώσουν τους ναυτεργάτες και να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης τους.

Οπου και να έγινε εξόρμηση, όπως στα «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΔΗΛΟΣ» και «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ», στα πλοία του Αργοσαρωνικού, στο «ΣΠΙΝΤΡΑΝΕΡ», στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας (Μητρώα) όπου οι ναυτεργάτες τακτοποιούν τα «χαρτιά» τους κ.α., η θέληση των ναυτεργατών ήταν ξεκάθαρη: Τα όσα προετοιμάζουν κυβέρνηση και εφοπλιστές δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν.

Ειδικά στο κτίριο όπου στεγάζονται τα Μητρώα, τα στιγμιότυπα ήταν πολύ χαρακτηριστικά. Εκεί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι ναυτεργάτες, κυρίως μηχανικοί και πλοίαρχοι σε ποντοπόρα, η πλειοψηφία τους νέοι σε ηλικία.

«Ειδικά εμάς που ξεκινάμε τώρα το επάγγελμα θέλουν να μας έχουν στα πλοία τζάμπα. Ας έρθουν να μείνουν στο καράβι όχι 5 ή 6 μήνες, αλλά ένα μήνα, να δούμε θα αντέξουν;», ανέφερε ένας μηχανικός, ενώ δίπλα του ένας γ΄ πλοίαρχος πρόσθεσε: «Δεν έχουμε άλλο όπλο από την απεργία. Μου έκαναν μείωση μισθού εν πλω. Με τα νέα μέτρα τι θα κάνουν;».

«Θα βρεθούμε στον "αέρα". Τώρα έχουμε τη ΣΣΕ και λέμε κάτω από αυτό δεν πέφτουμε. Χωρίς τη ΣΣΕ θα μας κατασπαράξουν, αυτοί είναι καρχαρίες», συμπλήρωσε ένας ακόμα μηχανικός.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανασταλτικός παράγοντας» οι ΣΣΕ των ναυτεργατών!

Να σημειωθεί εδώ ότι οι τροπολογίες πέρασαν με τη θετική ψήφο της ΝΔ και το «παρών» που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ καταψήφισε, προφανώς για αντιπολιτευτικούς λόγους, έσπευσε να αναπαραγάγει όλα τα επιχειρήματα των εφοπλιστών εναντίον των Συλλογικών Συμβάσεων, ζητώντας μόνο... περισσότερη «διαπραγμάτευση» για το χτύπημά τους.

Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκε για τις τροπολογίες, Ν. Σαντορινιός, ανέφερε: «Ο τρόπος που έχουν λειτουργήσει οι ΣΣΕ, λόγω της μη εναρμόνισής τους με τις διεθνείς συμβάσεις (σ.σ. δηλαδή τις συμβάσεις πείνας που υπογράφει η "Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών" - ITF, και εφαρμόζει τώρα η κυβέρνηση), λειτούργησε ανασταλτικά για την απασχόληση κατώτερων πληρωμάτων. Ωστόσο, τέτοιες διατάξεις θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τα ναυτεργατικά σωματεία»!

Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε, ωστόσο δεν έβγαλε άχνα...

Με τη σφραγίδα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ

Στο μεταξύ, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ επιβεβαίωσε χτες ξανά το ρόλο του στην υπηρεσία των εφοπλιστών.

Κάτω από την άμεση παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων είχε προγραμματιστεί χτες το πρωί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Ωστόσο, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές φρόντισαν να «εξαφανιστούν» ώστε να μην υπάρξει απαρτία...

«Το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των ΣΣΕ και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που συντελέστηκε με την ψήφιση των εκτρωματικών τροπολογιών, προετοιμάστηκε από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΠΝΟ», αναφέρουν σε καταγγελία τους ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Τα τρία σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων «να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους. Να αναπτύξουμε πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στην υποταγή και τη μοιρολατρία, για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες».

Το ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τις τροπολογίες κυβέρνησης - εφοπλιστών και σημειώνοντας ότι «οι εξελίξεις αυτές έχουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή των ηγεσιών ΠΝΟ - ΓΣΕΕ που ξεπληρώνουν στην κυβέρνηση και τα αφεντικά την παραμονή στις καρέκλες τους με την παράδοση των εργατικών δικαιωμάτων».

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι στέκεται στο πλευρό των ναυτεργατών, στηρίζει τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες τους για αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση - εφοπλιστές.

Καλεί ταυτόχρονα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα «να καταδικάσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που θέλει να μετατρέψει όλους τους χώρους δουλειάς σε κάτεργα και τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για μισθό - δουλειά - ζωή με δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απαιτεί και η κυβέρνηση υλοποιεί... (2020-11-26 00:00:00.0)
Μάχη μεγάλης σημασίας για την ενίσχυση της πάλης του κλάδου (2020-10-24 00:00:00.0)
Δεν θα περάσουν τα αντεργατικά σχέδια εφοπλιστών - κυβέρνησης - εργατοπατέρων (2019-12-19 00:00:00.0)
«Επιτροπές», «διάλογος» και στο βάθος... νέες μειώσεις οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά (2019-06-05 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν πλοία με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα και στις εσωτερικές συγκοινωνίες (2018-09-21 00:00:00.0)
«Ραντεβού» τον... Σεπτέμβρη, ενώ οι εφοπλιστές αξιώνουν μειώσεις μισθών (2018-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ