Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Ενας νεκρός και δύο τραυματίες σε δύο μέρες

Καταγγελίες από Συνδικάτα για τα εργοδοτικά εγκλήματα

Περιοδεία του Συνδικάτου Επισιτισμού την περασμένη Παρασκευή για τα εργατικά «ατυχήματα»
Περιοδεία του Συνδικάτου Επισιτισμού την περασμένη Παρασκευή για τα εργατικά «ατυχήματα»
Ενας θάνατος και ένας τραυματισμός διανομέων, όπως και ο τραυματισμός εργαζόμενης στον κλάδο Τύπου - Χάρτου, ήταν ο τραγικός απολογισμός μόλις δύο ημερών και μόνο σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από καταγγελίες εργαζομένων και συνδικάτων.

Το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιούλη, ένας διανομέας έχασε τη ζωή σε τροχαίο, σε γνωστή περιοχή - καρμανιόλα και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.

Την πρώτη ευθύνη, τονίζει, «την έχει η κυβέρνηση που συνεχίζει να μη νομοθετεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, που κάνει πλάτες στην εργοδοτική αυθαιρεσία στο όνομα της διασφάλισης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας» και επισημαίνει ότι το κυνήγι του κέρδους από την εργοδοσία είναι «αποδεδειγμένα η αιτία που θρηνούμε κάθε χρόνο συναδέλφους διανομείς (...) Για να μπει φρένο στα αυξανόμενα εγκλήματα κυβέρνησης και εργοδοσίας απαιτείται εδώ και τώρα η συλλογική, μαζική διεκδίκηση των απαραίτητων συνθηκών εργασίας, η οργάνωση όλων στο Συνδικάτο».

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» και πάλι εργαζόμενου διανομέα στην εταιρεία «Domino's», σε κατάστημα της Καλλιθέας, την περασμένη Πέμπτη καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή στην εταιρεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, αναφέροντας πως «τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της εργασίας του με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και να χειρουργηθεί» και προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι της "Domino's" ευχόμαστε στον συνάδελφό μας περαστικά και γρήγορη ανάρρωση».

Το «ατύχημα», αναφέρει η Σωματειακή Επιτροπή, έγινε σε μια περίοδο που προωθούνται σχεδιασμοί εντατικοποίησης της εργασίας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς σταθερό ωράριο και δέχονται πίεση για την επίτευξη στόχων. Οι συνθήκες αυτές, επισημαίνει, επιβαρύνονται πολλές φορές από την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Ακόμα η συντριπτική πλειοψηφία παίρνει μισθό που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ και πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα «να εξαντλούμαστε, άρα να μειώνονται και οι δυνάμεις μας, τα αντανακλαστικά που χρειαζόμαστε για να οδηγούμε σε τέτοιες συνθήκες».

Να σημειωθεί πως το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και η Σωματειακή Επιτροπή πραγματοποίησαν περιοδείες την περασμένη Παρασκευή σε καταστήματα της εταιρείας με αφορμή το εργατικό «ατύχημα». Στην περιοδεία οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν σχετικά με τα αιτήματα και το πλαίσιο πάλης του Συνδικάτου και της Επιτροπής για τους διανομείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην επιχείρηση και αρκετοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για οργάνωση, με την εγγραφή τους στο Συνδικάτο. Περιοδείες πραγματοποίησε το Συνδικάτο και χτες σε καταστήματα του κλάδου στη Βουλιαγμένη, όπου έγινε το θανατηφόρο «ατύχημα». Οι περιοδείες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Εργατικό «ατύχημα» που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενης συνέβη στην εταιρεία «Μόρνος», στη νυχτερινή βάρδια 29 προς 30 Ιούλη, καταγγέλλουν το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος». Το «ατύχημα» έγινε όταν κλαρκ πάτησε και τραυμάτισε σοβαρά το πόδι της. Η εργαζόμενη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Θηβών, μετά στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, και στη συνέχεια στο ΚΑΤ.

Το Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας επισημαίνει πως «αποκλειστικά και μόνη υπεύθυνη για το ατύχημα είναι η εργοδοσία» και ότι «τα αίτια βρίσκονται στις συνθήκες εντατικοποίησης που έχουν επιβληθεί». Ακόμα προσθέτει ότι «σ' αυτές τις συνθήκες, όπου η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Θηβών συνεχίζεται (...) και αυτό το εργατικό "ατύχημα" επιβεβαιώνει ότι η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα του νοσοκομείου είναι αναμφισβήτητες».

Στην κατεύθυνση αυτή προβάλλει τα αιτήματα για «στελέχωση και εξειδίκευση του Νοσοκομείου Θηβών καθώς και τη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ (σ.σ. Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης), για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα εργατικά "ατυχήματα" (έως την αποκατάσταση) που συμβαίνουν καθημερινά στις βιομηχανίες Θηβών - Οινοφύτων - Σχηματαρίου». Ακόμα απαιτεί από την εργοδοσία να λάβει κάθε μέτρο για να μη συμβεί άλλο ατύχημα στο εργοστάσιο. Να αναλάβει το κόστος για ό,τι χρειαστεί η εργαζόμενη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ