Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην αντιλαϊκή πεπατημένη των «ενεργητικών πολιτικών» η «αναβάθμιση» του ΟΑΕΔ

Η «αναδιάρθρωση» του ΟΑΕΔ και η πιο αποφασιστική «στροφή» του στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», δηλαδή σε προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των μέτρων «αναπτυξιακής πολιτικής» που προτείνει η Επιτροπή. Τα ...πορίσματα της Επιτροπής σηματοδοτούν τη συνέχιση της επίθεσης στα δικαιώματα και την προστασία των ανέργων, στο έδαφος που έχουν ήδη διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Σε γενικές γραμμές, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) θα πρέπει για έξι μήνες να βοηθά ενεργά τους ανέργους στην αναζήτηση εργασίας. Τα άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά μετά από 6 μήνες θα πρέπει να καλούνται να συμμετέχουν σε κατάλληλα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης»: Τα παραπάνω αποφαίνεται το «Σχέδιο Ανάπτυξης», θέτοντας στο στόχαστρο την υποτυπώδη και λειψή προστασία των ανέργων που εξαντλείται σε ένα μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ μόλις στο 15% του συνόλου των ανέργων, ως «μη ενεργητική πολιτική» που αποτελεί «αντικίνητρο» για την επιστροφή στην αγορά εργασίας.

Ο «αναβαθμισμένος ρόλος» του ΟΑΕΔ ως «διαμεσολαβητή» μεταξύ ανέργων και εργοδοτών συνίσταται στη λειτουργία του ως μηχανισμού εφοδιασμού των επιχειρήσεων με επιδοτούμενο εργατικό δυναμικό από τη δεξαμενή των ανέργων, που θα κάνει «πρακτική άσκηση» μετά από εξάμηνη θεωρητική εκπαίδευση στα θρανία ιδιωτικών κέντρων κατάρτισης. Κι ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής φέρνουν κέρδη με ουρά στα ιδιωτικά κέντρα και τζάμπα εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, για τους ανέργους προβλέπουν τη χορήγηση ενός ποσού «που καλύπτει τα βασικά έξοδα διαβίωσης» κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης και αμοιβή με τον κατώτατο μισθό από το κράτος για το διάστημα της πρακτικής άσκησης.

Η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί ένα ολόκληρο ψηφιδωτό προγραμμάτων κομμένων και ραμμένων στις προδιαγραφές της Επιτροπής και των επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το ...νεκραναστημένο πρόγραμμα της λεγόμενης «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας», που είχε ξεκινήσει το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του οποίου οι άνεργοι καλούνταν να χρηματοδοτήσουν με το επίδομα ανεργίας την επιχείρηση που θα εκδήλωνε ενδιαφέρον να τους προσλάβει.

Οσο για τις συστάσεις της Επιτροπής ώστε τα επιδόματα «να μη λειτουργούν ως αντικίνητρο για εργασία», αυτές έχουν ληφθεί προκαταβολικά υπόψη. Χαρακτηριστικά είναι όσα ήδη προβλέπονται για τους άνεργους δικαιούχους του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ): Η ένταξη στο ΚΕΑ περιλαμβάνει «υπηρεσίες ενεργοποίησης» για την «ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας», και οι άνεργοι υποχρεούνται να αποδέχονται «τη συμμετοχή σε κάθε δράση προώθησης στην εργασία», ενώ η άρνησή τους «επιφέρει τη διακοπή της καταβολής της εισοδηματικής τους ενίσχυσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ