Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι κυρώσεις κλιμακώνουν κι άλλο την ένταση

«Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο», παιδιά διαδηλώνουν στο Νέο Δελχί. Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ινδίας -Πακιστάν συνεχίζεται

Associated Press

«Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο», παιδιά διαδηλώνουν στο Νέο Δελχί. Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ινδίας -Πακιστάν συνεχίζεται
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η διαρκής κλιμάκωση της έντασης στις ινδοπακιστανικές σχέσεις επεκτείνεται στο εμπορικό και διπλωματικό επίπεδο, και η ραγδαία επιδείνωση ανησυχεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα, που καλούν για «αυτοσυγκράτηση» τις δύο πλευρές.

Η ινδική κυβέρνηση άνοιξε τον επικίνδυνο χορό της έντασης: χτες ανακοίνωσε εμπορικές κυρώσεις σε βάρος του Πακιστάν, καθώς και τη μείωση 50% του διπλωματικού προσωπικού της στο Ισλαμαμπάντ μέσα σε 48 ώρες, που θα συνοδευτεί και από αντίστοιχη μείωση του διπλωματικού προσωπικού του Πακιστάν.

Την ίδια ώρα, στρατεύματα συνέχιζαν να συγκεντρώνονται στα σύνορα - μαζί με πυραύλους μέσου βεληνεκούς που πρόσφατα εντάχθηκαν στα οπλοστάσια των δύο πλευρών - εντείνοντας τις ανησυχίες ότι μια στρατιωτική σύγκρουση είναι όλο και πιο κοντά...

«Ούτε πρακτικές, ούτε πιθανές» δεν είναι οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή, έλεγε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Τζασουάντ Σινχ, απαντώντας, εμμέσως, στις αμερικανικές και κινεζικές εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση και διάλογο» και την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, να αποφευχθούν κινήσεις που θα «οδηγήσουν την κατάσταση σε έκρηξη».

Ανάμεσα στις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν, πέρα από τη μείωση των διπλωματών, είναι η δραστική μείωση των πτήσεων των πακιστανικών αερογραμμών στην Ινδία - αντίστοιχο μέτρο προανήγγειλε και το Πακιστάν για τις ινδικές αερογραμμές - που θα ισχύσει από 1ης Γενάρη 2002.

Η ανακοίνωση των κυρώσεων από ινδικής πλευράς αφορά μια «πίεση» από το Νέο Δελχί στη στρατιωτική - τεχνοκρατική κυβέρνηση του Πακιστάν να λάβει μέτρα κατά των δύο οργανώσεων του Κασμίρ, «Λασκάρ - ε - Ταΐμπα» και «Τζάις - ε - Μοχάμαντ», που κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, νωρίτερα αυτό το μήνα, στην ινδική Βουλή, με 14 νεκρούς. Οι δύο ομάδες συμπεριελήφθησαν στην αρχή αυτής της βδομάδας από τις ΗΠΑ στον κατάλογο των διεθνών «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών Σινχ είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε την απόφαση για τις κυρώσεις για να απαντήσει στις προσπάθειες τού Πακιστάν να «ξεγελάσει» τη διεθνή κοινότητα λαμβάνοντας «διακοσμητικά μέτρα και μη μέτρα» εναντίον των ένοπλων ομάδων που δρουν στο έδαφός του. Η απάντηση από πλευράς Πακιστάν ήρθε από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕξ Αζίζ Αχμέντ Καν, που δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από αυτά τα βήματα διότι θα εντείνουν την ατμόσφαιρα της έντασης».

Η ολοκλήρωση των κινήσεων των στρατευμάτων, που προαγγέλλεται ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά και η απειλή του Ινδού υπουργού Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες, πως αν το Πακιστάν δε λάβει μέτρα «η Ινδία θα το κάνει μόνη της», αποτελούν ακόμη σοβαρότερους λόγους ανησυχίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ