Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντείνονται οι διεργασίες για το ξεπούλημα της Εμπορικής

Μόλις προχτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank αποκάλυψε το ενδιαφέρον του ομίλου επιχειρήσεων Λάτση να εξαγοράσει  το 10% των μετοχών της Εμπορικής, που προτίθεται να πουλήσει - σε πρώτη φάση- η κυβέρνηση σε ιδιώτες

Εντείνονται οι υπόγειες διεργασίες και διαβουλεύσεις για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας. Στα πλαίσια των κυβερνητικών αποφάσεων, να περιορίσει την παρουσία του κράτους και στον τραπεζικό τομέα, η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας άρχισε εδώ και κάποιους μήνες να δρομολογεί τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της δεύτερης σε μέγεθος υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζας της χώρας. Ηδη, η διοίκηση της Eurobank (συμφερόντων Λάτση) έσπευσε να δηλώσει υποψήφιος μνηστήρας για την εξαγορά των μετοχών της Εμπορικής που προτίθεται να πουλήσει η κυβέρνηση, ενώ έπεται και συνέχεια.

Το επίσημο έναυσμα για τη δρομολόγηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής είχε δοθεί το περασμένο φθινόπωρο από το διοικητή της τράπεζας, Κ. Γεωργουτσάκο, ο οποίος είχε δηλώσει δημοσίως την πρόθεση της διοίκησης να παραχωρήσει ποσοστό μέχρι 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής σε ξένο «στρατηγικό επενδυτή».

Ολο το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές του διεθνούς χρηματοοικονομικού ομίλου «J. P. Morgan», στον οποίο έχει ανατεθεί ο ρόλος εξεύρεσης του «στρατηγικού επενδυτή», με επιλεγμένους ξένους (κυρίως ευρωπαϊκούς) τραπεζικούς ομίλους οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την Εμπορική. Εν μέσω αυτών των διεργασιών, εμφανίστηκε προχθές η διοίκηση της Eurobank να δημοσιοποιεί επισήμως το φημολογούμενο εδώ και κάποιο διάστημα ενδιαφέρον της για την Εμπορική. Με βάση τις προχτεσινές δηλώσεις στελέχους του ΔΣ της Eurobank αποκαλύπτεται το μέγεθος του βρώμικου παιχνιδιού που έχει στηθεί για το μέλλον της Εμπορικής από όλους όσους επιδιώκουν να μονοπωλήσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενός παιχνιδιού η απόληξη του οποίου θα σημάνει την ιδιωτικοποίηση ενός ακόμη γίγαντα του ελληνικού υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζικού συστήματος, όπως είναι η Εμπορική.

Συγκεκριμένα προχθές ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στη Θεσσαλονίκη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την Εμπορική, δήλωσε:

«Στα πλαίσια της διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, γιατί η διάθεση μέχρι του 10% της Εμπορικής Τράπεζας, ο όμιλος της EFG Eurobank θα ενδιαφερόταν να ξεκινήσει μια συζήτηση για την υποβολή προσφοράς, παράλληλα με τη διαμόρφωση πλαισίου στρατηγικής συνεργασίας σε επιμέρους τομείς τραπεζικών εργασιών και με στόχο το αμοιβαίο όφελος των δύο τραπεζικών ομίλων».

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη κίνηση της Eurobank, χθες το περιβάλλον της διοίκησης της Εμπορικής, τη χαρακτήριζε ως προσπάθεια «αποσόβησης» του στόχου ανάπτυξης «συνεργασίας» της Εμπορικής με ξένο τραπεζικό όμιλο - τον οποίο επιδιώκει όλο το τελευταίο διάστημα η «J. P. Morgan» - ώστε να καταστεί αργότερα δυνατή η απόκτηση της Εμπορικής από τον όμιλο της Eurobank με φθηνό τίμημα. Οι ίδιοι παράγοντες τόνιζαν χθες ότι η Εμπορική μέσω της «J. P. Morgan» έχει απευθυνθεί σε 5 - 6 ξένους τραπεζικούς ομίλους (στους οποίους -όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν- δεν ανήκει ούτε η Eurobank ούτε η Deutcshe Bank, που αποτελεί πια στρατηγικό σύμμαχο της πρώτης) με πρώτο στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας που να βασίζεται σε ανταλλαγή πακέτου υπηρεσιών και προϊόντων ανάμεσα στα δύο τραπεζικά ιδρύματα. Σε δεύτερη φάση, τόνιζαν τα ίδια στελέχη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής ή απευθείας πώλησης πακέτου μετοχών της Εμπορικής που θα φτάνει μέχρι το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, στον ξένο τραπεζικό όμιλο με τον οποίο θα έχει αναπτυχθεί το παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας.

Μέσα στο Φλεβάρη αναμένεται να έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από τους υποψήφιους ξένους τραπεζικούς ομίλους με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή η «J. P. Morgan», για το παραπάνω δρομολογούμενο πλαίσιο συνεργασίας.

Πάντως εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο τελικός στόχος όλων των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα είναι η - με οποιονδήποτε τρόπο - ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, άσχετα με το αν αλλάξει στην πορεία το «σκηνικό» που συγκαλύπτει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διορισμοί «συμβούλων» (2011-10-25 00:00:00.0)
Αναζητά Ευρωπαίους "συνεργάτες" (1999-05-05 00:00:00.0)
Ερωτηματικά για τη στάση του Λάτση (1999-03-27 00:00:00.0)
Σε "φέτες" πουλάνε την Εθνική (1998-12-16 00:00:00.0)
Σειρά έχουν η Εμπορική και τα ασφαλιστικά Ταμεία (1998-06-21 00:00:00.0)
Οι βασικοί μέτοχοι της "μαμάς" (1998-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ