Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ναυάγιο» στη συνάντηση Μπάρακ - Αραφάτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μέσα σε ιδιαίτερα αρνητικό και απογοητευτικό κλίμα έληξε, χτες, εσπευσμένα η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ και του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, από την οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προκύψουν οι βάσεις της συνέχισης του δεκαήμερου μαραθώνιου διαπραγματεύσεων, στον οποίο έχουν επιδοθεί οι δύο πλευρές από την περασμένη Κυριακή. Η άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού απεσταλμένου Ντένις Ρος, παρ' όλο που αναμενόταν ως «ύστατη λύση», δεν απέδωσε, τουλάχιστον χτες, τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους και εμφανώς εκνευρισμένος αποχώρησε, χτες το μεσημέρι, από το μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ ο Γιάσερ Αραφάτ μετά από δίωρη συνάντηση που είχε με τον Εχούντ Μπάρακ. Η αποχώρηση Αραφάτ οδήγησε και στην αναβολή της προγραμματισμένης κοινής συνέντευξης Τύπου. Οπως ανακοίνωσε, λίγο αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, οι Παλαιστίνιοι διαφώνησαν με το περιεχόμενο των χαρτών που κατέθεσαν οι Ισραηλινοί για την επικείμενη δεύτερη φάση της αποχώρησής τους από τη Δυτική Οχθη, σε ποσοστό 6,1%, την οποία ενέκρινε, την Τετάρτη, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Λεβί επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία παρέμβαση στα εδάφη από τα οποία επιλέγει να αποχωρήσει, αλλά προσέθεσε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

«Σε σοβαρότατη κρίση» εκτίμησε, χωρίς περιστροφές, ότι βρίσκεται η «ειρηνευτική διαδικασία» ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «τετελεσμένα» και επί της ουσίας διατηρεί, παρά τις αποχωρήσεις του στρατού του, τα περισσότερα από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967, συμπεριλαμβανομένων των πλέον κατοικημένων περιοχών. Ο Αμπέντ Ράμπο συμπλήρωσε ότι σοβαρότατες διαφωνίες προέκυψαν και στο ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της 13ης Φεβρουαρίου, καθώς ο Μπάρακ φέρεται να ζήτησε παράταση της προθεσμίας κατάληξης σε προσχέδιο οριστικής συμφωνίας για 6 μήνες. Παρ' όλα αυτά, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δε διευκρίνισε αν η παλαιστινιακή διαπραγματευτική ομάδα θα προσέλθει στις διαρκείς συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την περασμένη Κυριακή μετά τη χτεσινή αποτυχημένη συνάντηση κορυφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ