Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θέσεις της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης»

Το πρώτο κείμενο θέσεων κυκλοφόρησε χτες η πολιτική κίνηση «Κομμουνιστική Ανανέωση», την οποία απαρτίζουν κυρίως στελέχη και μέλη της ΑΚΟΑ, που διαχώρισαν τη θέση τους απ' αυτή και αποχώρησαν.

Στο κείμενο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Επιμένουμε στις ιδέες του σοσιαλισμού, του μαρξισμού, του απελευθερωτικού οράματος του κομμουνισμού. Δεν εγκαταλείπουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του εργατικού και του κομμουνιστικού κινήματος. Κρατάμε ανοιχτά τα μέτωπα ενάντια στη σοσιαλδημοκρατία και τις λογικές και πρακτικές της υπόκλισης στην κυριαρχία του κεφαλαίου και διαχωρίζουμε τη θέση μας από το δογματισμό και το σταλινισμό».

Δηλώνεται ότι δε γίνονται αποδεκτές η «νέα τάξη πραγμάτων», το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ στο ρόλο των διεθνών χωροφυλάκων, η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης. Καταγγέλλονται οι στρατιωτικές επεμβάσεις και τα δήθεν ειρηνευτικά εκστρατευτικά σώματα και ο βρώμικος πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι δε συναινούν στις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, στα προγράμματα σύγκλισης και στην ΟΝΕ, στη «Λευκή Βίβλο», στις ιδιωτικοποιήσεις, στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην εκτεταμένη ανεργία κ.ά. Εκφράζεται επίσης η αποδοκιμασία στη λατρεία της ελεύθερης αγοράς, στη βίαιη καπιταλιστική ανασυγκρότηση και το νεοφιλελευθερισμό, στην αστική συνδιαχείριση και τις ιδέες και πρακτικές της λεγόμενης κεντροαριστεράς κ.ά.

Εκφράζεται ακόμη η διάθεση να επιμείνουν στην κατεύθυνση του κοινωνικού μετασχηματισμού, της κοινωνικοποίησης βασικών τομέων παραγωγής, της κοινωνικής ιδιοκτησίας, ενώ αναφέρεται πως «στην Ευρώπη του κεφαλαίου αντιτάσσουμε μια Ευρώπη σοσιαλιστική, χωρίς εκμετάλλευση, αντιστεκόμαστε στον ιμπεριαλιστικό ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ, ζητάμε τη διάλυση του ΝΑΤΟ, περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες» κ.ά.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι: «Ούτε αποστρατευόμαστε, ούτε καλυπτόμαστε ιδεολογικά και πολιτικά από τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς της Αριστεράς».

Τέλος, αναφέρονται οι λόγοι συγκρότησης της νέας πολιτικής κίνησης, που δεν είναι άλλοι από «την εφαρμογή στην πράξη των αρχών δημοκρατικής λειτουργίας, χωρίς αρχηγισμούς και ακρωτηριασμούς των δημοκρατικών οργανωτικών θεσμών, με κατοχυρωμένη τη λειτουργία τάσεων και ρευμάτων. Την επαναδιατύπωση του αιτήματος της επαναστατικής ανανέωσης με εμμονή στη μαρξιστική θεωρία, στην κεντρικότητα της πάλης των τάξεων, με την αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου της εργατικής τάξης ως κύριας κοινωνικής δύναμης κοινωνικού μετασχηματισμού».

Για την επίτευξη αυτών των στόχων μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «σε συνθήκες κυριαρχίας της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων και του νεοφιλελευθερισμού, προτείνουμε τη συγκρότηση μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για την ήττα και ανατροπή της κυρίαρχης αστικής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ