Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σε κώμα ο αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Ελαφρώς βελτιωμένη αλλά κρίσιμη είναι η κατάσταση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κώμα σε ΜΕΘ του νοσοκομείου στο Ομσκ της Σιβηρίας από την Πέμπτη και το οικείο περιβάλλον ισχυρίζεται ότι δηλητηριάστηκε.

Με αφορμή το περιστατικό, την «ανησυχία» τους έσπευσαν να εκφράσουν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έθεσε το θέμα σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για «υποψίες για δηλητηρίαση», και ζήτησε «ταχεία, διάφανη, ανεξάρτητη έρευνα και αν επιβεβαιωθεί (σ.σ. η δηλητηρίαση) οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Πάντως, μέχρι την Παρασκευή οι γιατροί του νοσοκομείου του Ομσκ δήλωναν ότι δεν είχαν ανιχνεύσει τοξική ουσία στον οργανισμό του Ναβάλνι, ενώ διέγνωσαν μια «διαταραχή του μεταβολισμού», η οποία ενδέχεται να προκάλεσε απότομη πτώση των σακχάρων στο αίμα.

Την Παρασκευή ειδικό αεροσκάφος, το οποίο ναύλωσε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, προσγειώθηκε στο Ομσκ για να μεταφέρει τον Ναβάλνι σε νοσοκομείο της Γερμανίας, όπως έχει ζητήσει η οικογένειά του. Αργότερα ο επικεφαλής γιατρός ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο με τη συμμετοχή των συναδέλφων μας από τη Γερμανία. Μπορώ να πως ότι στο νοσοκομείο γίνονται όλα όσα χρειάζονται, κανείς δεν πρόβαλε αντίρρηση, κανείς δεν είπε ότι κάτι δεν κάνουμε. Επί του παρόντος ο Ναβάλνι συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάστασή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ