Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις και εκκλήσεις διαλόγου

ΜΙΝΣΚ.--

«Θα λύσω το πρόβλημα τις ερχόμενες μέρες», δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «τα δυτικά κράτη» προσπαθούν να «παίξουν το χαρτί της Λευκορωσίας» ενάντια στη Ρωσία, υπενθυμίζοντας ότι η Λευκορωσία αποτελεί τον «μοναδικό εναπομείναντα σύνδεσμο» στον «διάδρομο Βαλτικής - Μαύρης Θάλασσας» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ σχεδιάζουν και κατευθύνουν, και οι Ευρωπαίοι συμμετέχουν με ένα ειδικό επιτελείο που έχει στηθεί κοντά στη Βαρσοβία».

Οι εξελίξεις στη Λευκορωσία συνδέονται με τον σφοδρό ανταγωνισμό στην περιοχή ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και τη Ρωσία κυρίως, αλλά και την Κίνα, καθώς οι τελευταίες διατηρούν ισχυρές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη λευκορωσική κυβέρνηση.

Αυτό που προβάλλει το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης που έχει συγκροτηθεί είναι η διενέργεια νέων εκλογών, μιλώντας για νοθεία στις εκλογές της 9ης Αυγούστου, και η απελευθέρωση όλων των κρατούμενων πολιτικών. Μέλη του Συντονιστικού δήλωσαν την Πέμπτη ότι «οι εταίροι στην ΕΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε η Ουκρανία» μπορούν να βοηθήσουν για να αρχίσει διάλογος με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, «θα ήμασταν πολύ ευγνώμονες», ενώ χαρακτήρισαν «ανοησίες» ότι σκοπεύουν να καταστρέψουν τις σχέσεις με τη Ρωσία. Ο λαός της Λευκορωσίας «δεν θα δεχθεί ποτέ την τρέχουσα ηγεσία», τόνισε την Παρασκευή η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, από τη Λιθουανία, όπου έχει διαφύγει, καλώντας σε συνέχιση διαδηλώσεων και απεργιών.

Πάντως, εισαγγελέας της χώρας ξεκίνησε ποινική δίωξη κατά του Συντονιστικού της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι «επιδιώκει κατάληψη της εξουσίας και απειλεί την εθνική ασφάλεια». ΕΕ και Ρωσία με δηλώσεις τους ισχυρίζονται ότι δεν επιδιώκουν να αναμειχθούν «στα εσωτερικά της χώρας» και ότι ενθαρρύνουν έναν «εθνικό διάλογο». Σε επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε να σταματήσει η βία εναντίον των διαδηλωτών και να εξασφαλισθεί ότι η χώρα δεν θα διολισθήσει σε οικονομικό ή στρατιωτικό χάος. Βεβαίως η ΕΕ έχει αποφασίσει κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Λευκορωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ