Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απαίτησαν αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας

Οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν χτες στους δρόμους διεκδικώντας δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους
Οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν χτες στους δρόμους διεκδικώντας δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους
Την κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου απαίτησαν χτες οι απεργοί εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο. Σήμερα οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απεργούν για δεύτερη μέρα.

Χτες, στις 11 το πρωί δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Πριν ξεκινήσει η πορεία προς το υπουργείο Παιδείας στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χρ. Χρήστου, ο οποίος εξέθεσε τα αίτημα των δασκάλων και νηπιαγωγών για αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Τσούπος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα της Παιδείας δεν μπορεί να το λύσει το υπουργείο Παιδείας και ότι ο αντίκτυπος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν μπορεί να μεταφραστεί με το καθημερινό άγχος που νιώθουν οι μαθητές.

Εκ μέρους των αδιόριστων εκπαιδευτικών χαιρέτησε η Μ. Μάχα, πρόεδρος της ΠΕΑΕ, η οποία έκανε λόγο για τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατάργηση της επετηρίδας, ενώ για την ποινικοποίηση των αγώνων και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου έκανε λόγο στη συνέχεια ο Ν. Τσούλιας, πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Δάσκαλος φτωχός, αμόρφωτος λαός», «Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία», φώναζαν οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της πορείας, ενώ δήλωναν και για την ποινικοποίηση των αγώνων ότι «αυτή η πράξη η αυταρχική θέλει αγώνες για να καταργηθεί».

Φτάνοντας στο υπουργείο Παιδείας οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ήταν παρούσες καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας. Αντιπροσωπεία των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας, από τον οποίο ζήτησε να φύγουν οι αστυνομικοί από την πορεία, καταγγέλλοντας συγχρόνως την αστυνομοκρατία και τα ΜΑΤ. Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, είπε στην αντιπροσωπεία ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αττικάρχη του είπε ότι ήταν κυβερνητική εντολή να μην αφήσουν την πορεία να φτάσει τον προορισμό της. Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των εκπαιδευτικών τους είπε ότι θα συνεννοηθεί με τον υπουργό αλλά στο αίτημα για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, τους «διαβεβαίωσε» ότι το υπουργείο δε συζητά γι' αυτά.

Δυναμικά στη Θεσσαλονίκη

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, έχοντας στο πλευρό τους τους φοιτητές και τους μαθητές. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των δασκάλων, γεγονός που εκφράστηκε και με τα αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής και στην 24ωρη απεργία του κλάδου. Αντίστοιχα μαζική ήταν η συμμετοχή των δασκάλων και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι εκπαιδευτικοί της δεύτερης βαθμίδας συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους απαιτώντας κατάργηση της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης. Η αγωνιστική συγκέντρωση εκατοντάδων καθηγητών, δασκάλων, φοιτητών και μαθητών, χτες στη Θεσσαλονίκη έγινε στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου. Κεντρικό σύνθημα των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης: «η μόρφωση είναι δικαίωμα και υπόθεση όλων».

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, με πορεία ξεκίνησαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ολοι μαζί διαδήλωναν πως η μόρφωση δεν είναι προνόμιο, δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα και με αυτή την πεποίθηση πορεύτηκαν μαχητικά και αποφασιστικά. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι διαδήλωσαν: «Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό παλεύουν για δημόσιο και δωρεάν σχολειό» και απαίτησαν μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, καταγγέλλοντας την Παιδεία των περικοπών. Οι φοιτητές, μαζί με τους μαθητές που είχαν δημιουργήσει το δικό τους μπλοκ, βροντοφώναζαν: «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες καταχτιέται».

Ολοι μαζί, διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου παρέμειναν για μισή ώρα φωνάζοντας συνθήματα καταγγελίας της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που οδηγεί στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου και υψώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ