Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες Ταλιμπάν - κυβέρνησης από Σεπτέμβρη

Ενώ οι νεκροί από τις πλημμύρες ξεπερνούν τους 150 και υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι «ειρηνευτικές» συνομιλίες - μετά από δύο δεκαετίες πολέμου - ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, Αμπντάλα Αμπντάλα, σε μια στιγμή που η προοπτική των ειρηνευτικών συνομιλιών έμοιαζε ζοφερή, εξαιτίας του θέματος της απελευθέρωσης μιας τελευταίας ομάδας κρατουμένων Ταλιμπάν.

Ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις παίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε «ειρηνευτικές συνομιλίες» με τους Ταλιμπάν τον τελευταίο χρόνο και ασκεί πιέσεις στις δύο πλευρές προκειμένου να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες.

«Το ζήτημα του Αφγανιστάν είναι πάντα πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πριν από τη χτεσινή συνάντησή της με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και κυρίως το «τι έπεται». «Η Γερμανία πραγματοποίησε στο Αφγανιστάν μια μακροπρόθεσμη αποστολή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την ειρήνευση της χώρας», υπενθύμισε η Μέρκελ, διεκδικώντας ρόλο στα «ειρηνευτικά» παζάρια, και «αυτό το μέρος της συνομιλίας (...) αφορά την εξεύρεση πολιτικών λύσεων για το Αφγανιστάν».

Στο μεταξύ, μαχητές Ταλιμπάν σκότωσαν χτες, κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών με κυβερνητικές δυνάμεις, τέσσερις αμάχους που διέφευγαν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες στην επαρχία Παρουάν.

Εκεί βρίσκονται συνεργεία διάσωσης που ερευνούν για επιζώντες, έπειτα από μεγάλες πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 150 ανθρώπους, ενώ πολλοί ακόμα αγνοούνται, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Οι διασώστες αναζητούν επιζώντες στα ερείπια περισσότερων από 1.500 σπιτιών που καταστράφηκαν βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι θαμμένοι κάτω από πέτρες και μπάζα, ενώ τουλάχιστον 900 οικογένειες έχουν απομακρυνθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ