Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες τουρκικές NAVTEX και ασκήσεις

Με τον «αέρα στα πανιά» που της δίνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις
Με τον «αέρα στα πανιά» που της δίνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις
Με τον «αέρα στα πανιά» που της δίνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η Τουρκία κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, καθώς χτες εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» μέχρι και την 1η Σεπτέμβρη, στην ίδια περίπου περιοχή για την οποία προηγήθηκαν άλλες δύο NAVTEX. Επιπλέον, εκδόθηκε τουρκική NAVTEX για τη διενέργεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις 1-2 Σεπτέμβρη, στα ανοιχτά της ακτής του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα), βορειοανατολικά της Κύπρου.

Με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με την αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υπηρεσίας να αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX αποτελεί παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πάντως, από την κυβέρνηση δεν παρέλειψαν να διαφημίσουν την ετοιμότητά τους για παζάρι, ενόψει και των «διευθετήσεων» που δρομολογούνται, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την τουρκική NAVTEX.

Ολα αυτά λίγο αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν (όπως είχε κάνει και με τον Ελληνα πρωθυπουργό), για να ακούσει τον Τούρκο ηγέτη να ισχυρίζεται ότι δεν είναι η Τουρκία η πλευρά που προκαλεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ότι η Αγκυρα έχει αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» ότι επιθυμεί να μειωθούν οι εντάσεις και να γίνει διάλογος.

Την όξυνση του παζαριού προμηνύουν επίσης οι πληροφορίες για επικείμενες επαφές και της Αγκελα Μέρκελ με τους ηγέτες των δύο χωρών (σήμερα αναμένεται επικοινωνία της με τον Ερντογάν), ενώ χτες από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος εξηγούσε ότι «μας ανησυχούν πολύ» οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επειδή «εκδηλώνονται μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ». Τόνιζε δε ότι «η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά για να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση» και ότι από αυτή τη σκοπιά στόχος είναι η αναζήτηση «του σωστού δρόμου και των δυνατοτήτων που έχουμε».

Απειλές και εκκλήσεις για «διάλογο»

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας στο «Αναντολού» δήλωσε ότι «οι NAVTEX θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες», ενώ συνέδεσε τις ασκήσεις που ετοιμάζονται στα ανοιχτά του Ισκεντερούν με την «εξασφάλιση συνθηκών προστασίας για το ναυτικό τρυπάνι στα ανοιχτά». Επανέλαβε δε ότι «η δύναμη της Τουρκίας δεν πρέπει να δοκιμαστεί (...) Η Τουρκία είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα (...) Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα νερού. Οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα».

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου. Θέλουμε ειρήνη, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας», συνέχισε ο Ακάρ και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του «δεν έχει σχέδια στη γη ή στη θάλασσα κανενός, αλλά δεν θα επιτρέψουμε καμία επίθεση σε εμάς από τα εδάφη ή τις θάλασσες των γειτόνων μας». Είπε ακόμα ότι «αν οι Ελληνες ομόλογοί μας το αποφασίσουν τις ερχόμενες μέρες, ευχαρίστως να τους υποδεχθούμε εδώ (...)Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι μόνες τους, χωρίς παρεμβάσεις από χώρες όπως η Γαλλία».

Σημειωτέον, οι γαλλοτουρκικές «τριβές» αναδείχθηκαν και μέσα από την ανακοίνωση με την οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στην άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ στην Κύπρο, επικρίνοντας ειδικά την «ανάπτυξη γαλλικών αεροσκαφών στην Κύπρο», ενέργεια την οποία χαρακτήρισε «αντίθετη με τις συμφωνίες του 1960» για την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου, προσπερνώντας τη συμμετοχή της Ιταλίας - με την οποία οι Τούρκοι έκαναν κι αυτοί προ ημερών γυμνάσια στη Μεσόγειο - και κατηγορώντας το Παρίσι ότι «ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο, που είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο δε υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, από το περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Αμυνας στο Βερολίνο δήλωσε πως «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιτάσσει την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ και τον χαρακτηρισμό της ως περιοχής ναυτικού ενδιαφέροντος για συντονισμένη και συνεχή ναυτική παρουσία των κρατών - μελών της ΕΕ στην περιοχή». Ο Πετρίδης μεταξύ άλλων συνάντησε την Γερμανίδα ομόλογό του, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, και - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - συμφώνησαν την «αναβάθμιση των διμερών σχέσεων στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας». Συνάντησε επίσης τον Ιταλό ομόλογό του, Λορέντζο Γκουερίνι, με θέμα και την «τετραμερή πρωτοβουλία» Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, όπως εκφράζεται και με την άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ισχυρίστηκε ότι σε δύο μήνες μπορεί να υπάρξουν «κι άλλα καλά νέα» από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ για την Ανατολική Μεσόγειο είπε πως «υπάρχουν σημεία για τα οποία έχουμε προσδοκίες ότι θα ανακαλυφθεί αέριο, αλλά αυτό θα διασαφηνιστεί όταν γίνει γεώτρηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ