Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ
Ενθαρρύνεται κλιμάκωση των τουρκικών αξιώσεων

Ο πτέραρχος ε.α. Νίκος Κουρής, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Αμυνας την περίοδο 1993 - 1996 και προγενέστερα αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τόνισε:

«Το γεγονός ότι η βορειοατλαντική συμμαχία δε διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, απέναντι στον τούρκικο επεκτατισμό, ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Η πολιτική αυτή "θεσμοθετήθηκε" στην υπουργική σύνοδο του Δεκεμβρίου 1981, όταν οι υπουργοί Αμυνας αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την πρόταση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, όπως η αποτρεπτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ καλύπτει όλες τις απειλές, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Αρνηση που είχε σαν συνέπεια να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Η πολιτική αυτή εκφράστηκε ξεκάθαρα και στη διακήρυξη του Πέτερσμπρουκ, που συνέπεσε με την ένταξη της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, τον αμυντικό βραχίονα τής (τότε) Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Η πρόσφατη συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ, βάζει νομίζουμε οριστικά τέλος στις προσδοκίες εκείνων που υποστήριζαν την άποψη ότι η ένταξη της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς διασφαλίζει τα σύνορά της έναντι των βλέψεων της Αγκυρας (πολιτικός στόχος της ένταξης). Με "εξωθεσμικές" ή όχι διαδικασίες, είναι φανερό ότι η άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων μας να συμπεριλάβουν στην ΚΕΠΠΑ Αιγαίο και Κύπρο θα έχει σαν συνέπεια την κλιμάκωση των αξιώσεων της Αγκυρας και θα ενθαρρύνει ένοπλη παρέμβασή της στις περιοχές αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ