Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ισραήλ και Εμιράτα οι «πιο αξιόπιστοι εταίροι» στην περιοχή

Κούσνερ και Ο' Μπράιεν πριν επιβιβαστούν στην «ιστορική πτήση» για Αμπου Ντάμπι

NIR ELIAS

Κούσνερ και Ο' Μπράιεν πριν επιβιβαστούν στην «ιστορική πτήση» για Αμπου Ντάμπι
ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Η «ιστορική» πρώτη πτήση αεροσκάφους των Ισραηλινών Αερογραμμών (EL AL) στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που πραγματοποιήθηκε χτες από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ (με την άδεια της Σαουδικής Αραβίας), αντανακλά τα νέα δεδομένα που επιχειρείται να διαμορφωθούν στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, ενόψει της επικείμενης συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα.

Η πτήση 971 της EL AL - που «βαφτίστηκε» από τον τηλεφωνικό κωδικό των ΗΑΕ - είχε επιβάτες υψηλόβαθμους Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον Τζάρεντ Κούσνερ (σύμβουλο στον Λευκό Οίκο, γαμπρό του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ και θεωρούμενο «αρχιτέκτονα» της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα» για το Παλαιστινιακό), τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν και τον επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ.

Στόχος της διήμερης επίσκεψης στο Αμπου Ντάμπι είναι η προώθηση της ατζέντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΑΕ, όπως ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου, η οποία συμφωνία μέλλει να είναι η τρίτη των ισραηλινών αρχών με αραβική χώρα, έπειτα από εκείνες του 1979 με την Αίγυπτο και του 1994 με την Ιορδανία.

Μεταξύ άλλων, θέμα σκληρών παζαριών αναμένεται να αποτελέσει η πώληση αμερικανικών αεροσκαφών «F-35» στα ΗΑΕ, την οποία πάντως δεν βλέπει με καλό μάτι το Ισραήλ.

Ο Κούσνερ, πάντως, τόνισε ότι «η στρατιωτική σχέση που έχει η Αμερική με τα Εμιράτα είναι πολύ ιδιαίτερη, όπως απίστευτα ιδιαίτερη είναι και η σχέση της με το Ισραήλ» και πρόσθεσε με νόημα πως «η ποιοτική στρατιωτική τεχνολογία αιχμής του Ισραήλ είναι κάτι που μπορεί να γίνει σεβαστό ενώ προωθούμε τη στρατιωτική μας σχέση με τα ΗΑΕ». Σε άλλο σημείο, δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τους Παλαιστίνιους σε... «τραπέζι διαπραγματεύσεων», ισχυριζόμενος τάχα ότι μεταφέρει και γι' αυτούς «μήνυμα ειρήνης».

Ο Ο' Μπράιεν, παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς αποστάσεις από τη Σαουδική Αραβία, δεσπόζουσα δύναμη στον Κόλπο, χαρακτήρισε Ισραήλ και ΗΑΕ «τους πιο ικανούς και αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή».

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παίνεψε την κυβέρνησή του λέγοντας πως «έχει κάνει το Ισραήλ πολύ ισχυρό κράτος» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πολλά που δεν μπορεί να αποκαλύψει ακόμα», προβλέποντας πως κάποια στιγμή στο μέλλον το Ισραήλ «θα κάνει ειρήνη με όλη την υπόλοιπη Μέση Ανατολή».

  • Εκπρόσωπος της «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι μετά από μεσολάβηση του Καταριανού διπλωμάτη Μοχάμεντ Αλ Ιμάντι - που είναι εδώ και μέρες στη Λωρίδα της Γάζας - επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ, με φόντο τις σχεδόν καθημερινές ισραηλινές επιδρομές στην περιοχή, ως αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με εμπρηστικούς μηχανισμούς από μέλη παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ