Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική «σύλληψη» αποπροσανατολισμού των ΕΒΕ

Ενας ακόμη... «θεσμικός επενδυτής» είναι η «Εταιρία εγγυοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», για την οποία πολλή διαφήμιση φρόντισε να κάνει η κυβέρνηση για αυτονόητους λόγους. Δηλαδή, μια εταιρία που αποκλειστικό στόχο έχει την αποκόμιση όσο το δυνατό μεγαλύτερων κερδών, πράγμα το οποίο είναι φανερό ότι καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών, οικογενειακού χαρακτήρα, επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που έχουν αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χτεσινή παρουσίαση της «Εταιρίας εγγυοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος με τον διοικητή της ΕΤΒΑ Γ. Κασμά. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, δίνοντας το στίγμα των χαρακτηριστικών της εταιρίας, αυτή θα είναι μια Ανώνυμη Εταιρία, θυγατρική της ΕΤΒΑ, η οποία «φυσικά και θα λειτουργεί ως θεσμικός επενδυτής το ίδιο φυσικά και θα συγκροτήσει το χαρτοφυλάκιό του με στόχο την παραγωγή των μεγαλύτερων δυνατών υπεραξιών».

Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρίας, που θα είναι 30 δισ. δρχ., θα προέλθει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα μεταποίησης και υπηρεσιών του Γ` ΚΠΣ και θα παρέχει εγγύηση στα δάνεια των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις σε ποσοστό 50% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, το συνολικό κεφάλαιο που μπορεί να κινητοποιηθεί είναι 800 δισ. δρχ. σε πρώτη φάση. Η εταιρία θα συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες με τις τράπεζες, που θα αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, κλάδους, ύψος επενδύσεων και αριθμό θέσεων εργασίας. Ολα τα παραπάνω θα γίνονται «σε αγαστή, καλόπιστη και δημιουργική συνεργασία του εγγυητικού κεφαλαίου με το τραπεζικό σύστημα».

Από τα παραπάνω μπορεί κανείς να υποθέσει ότι στην καλύτερη περίπτωση που κάποιες εταιρίες θα ωφεληθούν - πέρα από τις ανέξοδες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης περί βαρύτητας στις μικρές επιχειρήσεις που... βαφτίστηκαν πάλι «κορμός της οικονομίας» - αυτές δε θα είναι βέβαια η μεγάλη μάζα των μικρών επιχειρήσεων των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, που πνίγονται από την ανυπαρξία χρηματοδοτικού πλαισίου. Αλλά, πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάποιες ομάδες επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, που κρίνονται «ανερχόμενες» και «ανθεκτικές» στο φάσμα της «παγκοσμιοποίησης» και του «ανταγωνισμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ο Ε. Βενιζέλος δεν έκρυψε ότι είναι το ενδεχόμενο μιας μεθόδευσης τέτοιας που να θέτει στην υπηρεσία της ιδιωτικοποιημένης ΕΤΒΑ το δίκτυο του δημόσιου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε «πιο ριζοσπαστική και αποτελεσματική» μια κίνηση με την οποία «μια τράπεζα με κεντρικό επιτελικό μηχανισμό αλλά χωρίς δίκτυο διασταυρώνεται με ένα δίκτυο που δεν έχει έναν κεντρικό τραπεζικό μηχανισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κενό γράμμα» οι εξαγγελίες για το ΤΕΜΠΜΕ (2010-06-11 00:00:00.0)
Ακριτα υπέρ του Ταμείου Εγγυοδοσίας (2003-10-15 00:00:00.0)
Διεκδικεί τον τίτλο "κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων" (1999-07-25 00:00:00.0)
Πωλήθηκε το 5% της ΕΤΒΑ LEASING (1998-05-06 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο πόλεμος συμφερόντων (1996-07-10 00:00:00.0)
"Σπάνε" σκόπιμα την ΕΤΒΑ σε 2 κομμάτια (1995-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ