Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ
Η υγεία των εργαζομένων στον Τουρισμό θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου

Μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic»

Με αναφορά στους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό από την αρχή της πανδημίας, μέσα από τα επιχειρησιακά σωματεία και το κλαδικό Συνδικάτο του Τουρισμού, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Σπ. Πετρολέκας. Αναφέρθηκε στην άγρια επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από κυβέρνηση και εργοδοσία με το πρώτο lockdown, και συνέχισε λέγοντας ότι μετά το τέλος του «περιμένοντας, να ανοίξουν οι επιχειρήσεις στον Τουρισμό, η ζωή μας μπήκε άμεσα σε κίνδυνο, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που την τελευταία στιγμή δημοσίευσε η κυβέρνηση. Ολα τα μέσα που θα διασφάλιζαν την υγεία των εργαζομένων απέναντι στον covid-19, προς τέρψιν των επιχειρηματιών και φυσικά μετά από απαίτησή τους, έγιναν προαιρετικά και πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους μετέτρεψαν τις ευθύνες των εργοδοτών σε ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Ατομική ευθύνη για να ενημερωθεί για τα πρωτόκολλα, για να προμηθευτεί υλικά, για να προστατέψει την υγεία του και την υγεία της οικογένειάς του, εξασφαλίζοντας έτσι μηδενικά έξοδα για την επιχείρηση».

Φέρνοντας παραδείγματα από τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν σε αεροπλάνα, καράβια και ξενοδοχεία, ανέδειξε ανάμεσα σε άλλα ότι «από τον τρόπο που έγινε η επανεκκίνηση του Τουρισμού επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την καπιταλιστική οικονομία, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θυσιάσουν την υγεία του λαού». «Εξίσου ενδεικτικό είναι ότι κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος κατά το άνοιγμα των ξενοδοχείων δεν έκανε το τεστ», ανέφερε και θύμισε πως «το Συνδικάτο της Αττικής έχει καταγγείλει ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε ξενοδοχεία της Αθήνας τα οποία εργοδότες και κυβέρνηση κουκούλωσαν, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και των πελατών. Εχουμε, επίσης, καταγγείλει ότι η διεύθυνση σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας δρώντας σαν dealer ιδιωτικής κλινικής καλούσε τους εργαζόμενους να κάνουν τεστ covid-19 πληρώνοντάς το από την τσέπη τους, αδιαφορώντας για την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει τους τελευταίους μήνες».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης «αφού καλούμαστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας με 500 ευρώ ή ακόμα χειρότερα χωρίς ούτε ένα σεντ, μια και χιλιάδες από μας έχουν πεταχτεί έξω από κάθε ρύθμιση όπως οι εποχικοί στον Επισιτισμό».

Καλώντας τους εργαζόμενους να ανεβάσουν τον πήχη των διεκδικήσεων και να αφήσουν πίσω τις «επικλήσεις συμβιβασμού από την εργοδοτική πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας», σημείωσε ότι η ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι «προϋπόθεση για μια ζωή με αξιοπρέπεια αλλά και για την προστασία της υγείας μας».

Ανέδειξε τη συμβολή του ΚΚΕ σε αυτήν την υπόθεση, αφού όπως είπε, «διώχνει τις αυταπάτες για σωσίες και από μηχανής θεούς στους συναδέλφους μας για να μπαίνουν έτσι μαζικά στον αγώνα ώστε να επιβάλλουν τα αιτήματα του κλάδου (...)

Η πείρα μας μέσα από την τουριστική ανάπτυξη δείχνει ότι είτε σε ανάπτυξη είτε σε κρίση αυτό το σύστημα γίνεται όλο και πιο βάρβαρο, καταστροφικό για τους εργαζόμενους και το λαό. Δεν βελτιώνεται, δεν παίρνει ούτε καν μερεμέτια. Η μόνη οριστική λύση είναι να συνδεθούν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες με τον αγώνα για την ανατροπή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ