Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
H Εθνική μας ομάδα στις 12 καλύτερες του κόσμου!

Η φετινή Σκακιστική Ολυμπιάδα της FIDE χρειάστηκε να προσαρμοστεί στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, γι' αυτό πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, όπως και άλλα σκακιστικά τουρνουά που έγιναν αυτήν την περίοδο.

Η Ολυμπιάδα είναι ένα σημαντικό σκακιστικό γεγονός που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, με τη συμμετοχή Εθνικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 25 Ιούλη έως τις 30 Αυγούστου στον διαδικτυακό σκακιστικό διακομιστή του chess.com, όπου συμμετείχαν 163 ομάδες με περισσότερους από 1.500 σκακιστές. Ανάμεσά τους και αρκετοί ισχυροί GM, όπως Ανάντ, Ντινγκ, Γκρίστσουκ, Νεπομνίαστσι, Σο, Αρονιάν κ.ά. Οι ομάδες κατατάσσονταν με βάση τη δυναμικότητά τους σε 5 επίπεδα, με τις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις να βρίσκονται στο πρώτο, ενώ στην κορυφή βρέθηκε η ομάδα της Ρωσίας ακολουθούμενη από τις ομάδες των Κίνας, ΗΠΑ και Αρμενίας. Κάθε ομάδα αποτελούνταν από έξι βασικούς παίκτες, εξ αυτών τουλάχιστον δύο γυναίκες, και δύο νεανικές σκακιέρες κάτω των 20 ετών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Επίσης η κάθε ομάδα μπορούσε να έχει έως και έξι αναπληρωματικούς. Η Εθνική ομάδα με ΕΛΟ 2381 ξεκίνησε στο δεύτερο επίπεδο δυναμικότητας, αποτελούμενη από τους Χρ. Μπανίκα, Δ. Μαστροβασίλη, Στ. Τσολακίδου, Α. Μ. Μπότσαρη, Ν. Θεοδώρου, Α. Αβραμίδου, Στ. Χαλκιά, Αντ. Παυλίδη, Χ. Μαρκαντωνάκη, Αικ. Παυλίδου, Δ. Αλεξάκη, Ε. Τσιβελεκίδου και αρχηγό τον Σπ. Καπνίση.


Το τουρνουά διεξήχθη σε δύο φάσεις, προκριματικά και πλέι οφ. Η φάση των προκριματικών έγινε από 25 Ιούνη έως 23 Αυγούστου και οι ομάδες έπαιζαν σε ξεχωριστά κλειστά γκρουπ. Στην 1η προκριματική φάση η Εθνική ομάδα προκρίθηκε εύκολα, αφού πήρε την 1η θέση στον όμιλό της, αήττητη με 7 νίκες - 2 ισοπαλίες.

Στη 2η προκριματική φάση η Εθνική μας αγωνίστηκε στον 4ο όμιλο και με 15 βαθμούς ισοβάθμησε με την ομάδα των ΗΠΑ στην κορυφή. Με 7 νίκες, 1 ισοπαλία και μόνο 1 ήττα (έχασε από τις ΗΠΑ), η ομάδα μας κατετάγη τελικά 2η. Ολες οι παρτίδες του τουρνουά ήταν ράπιντ 15λεπτου χρόνου, με προσαύξηση 5 δευτερολέπτων για κάθε κίνηση.

Η Εθνική μας ομάδα βρίσκεται πλέον στις 12 κορυφαίες του κόσμου ανάμεσα στις 163 χώρες που συμμετείχαν στη διοργάνωση! Την ίδια στιγμή, σπουδαίες παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Γεωργία, Ιράν, Βιετνάμ, Ισραήλ, Κούβα κ.ά. δεν κατάφεραν να διακριθούν.

Στη φάση των πλέι οφ (σύστημα νοκ άουτ) αγωνίστηκαν οι 12 ομάδες που κατέλαβαν τις 3 πρώτες θέσεις στη φάση των ομίλων:

1ος όμιλος: Ινδία, Κίνα, Γερμανία

2ος όμιλος: Αζερμπαϊτζάν, Ουγγαρία, Ουκρανία

3ος όμιλος: Ρωσία, Βουλγαρία, Αρμενία

4ος όμιλος: ΗΠΑ, Ελλάδα, Πολωνία


Στα πλέι οφ (27 - 30/8) η χώρα μας αντιμετώπισε την πολύ ισχυρή ομάδα της Αρμενίας (4η στην κατάταξη), γνώρισε την ήττα με σκορ 2-0 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του τουρνουά. Ο τελικός της διοργάνωσης ξεχώρισε για την αναπάντεχη έκβασή του, αφού δεν αναδείχθηκε νικητής πάνω στη σκακιέρα (ή μάλλον σωστότερα ...μπροστά στον υπολογιστή), αλλά κρίθηκε μετά από απόφαση του προέδρου της FIDE, Arkady Dvorkovich. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Στον τελικό της Ολυμπιάδας, για το χρυσό μετάλλιο αναμετρήθηκαν οι ομάδες της Ρωσίας και της Ινδίας, με το πρώτο ματς να λήγει 3-3 με ισοπαλίες και στις 6 σκακιέρες. Στο δεύτερο ματς και ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της Ρωσίας, δύο από τους παίκτες της Ινδίας αντιμετώπισαν πρόβλημα με τη σύνδεση του ίντερνετ, με αποτέλεσμα και οι δύο να χάσουν από χρόνο λόγω αποσύνδεσης! Η Ινδία έκανε ένσταση στη FIDE, που μετά από εξέταση όλων των δεδομένων από τον διαδικτυακό διακομιστή του chess.com αποφάσισε να μοιράσει την 1η θέση και στις δύο ομάδες. Πρέπει να αναφέρουμε εδώ πως και στον ημιτελικό υπήρξε αντίστοιχο συμβάν στον αγώνα Αρμενίας - Ινδίας, με την πρώτη να χάνει τελικά το ματς εξαιτίας αυτού. Στην ίδια ένσταση που κατέθεσε η Αρμενία, η FIDE απάντησε πως «την ευθύνη για την κατάσταση στη σύνδεση του ίντερνετ την έχει ο κάθε παίκτης ξεχωριστά», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της αρμένικης ομάδας και γι' αυτό δεν παρουσιάστηκαν στον επόμενο αγώνα, με αποτέλεσμα να χάσουν στα χαρτιά 6-0. Η εξήγηση που έδωσε αργότερα η FIDE ήταν πως σε αντίθεση με τον ημιτελικό, η διακοπή που συνέβη αυτή τη φορά στο διαδίκτυο ήταν σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα μεγάλοι διαδικτυακοί διακομιστές να «πέσουν» σε κάποιες χώρες, μεταξύ τους και το chess.com στην Ινδία.


Οι ομάδες λοιπόν της Ρωσίας και της Ινδίας πήραν και οι δύο το χρυσό μετάλλιο για την Online Σκακιστική Ολυμπιάδα της FIDE.

Το διαδικτυακό σκάκι κατά τους τελευταίους μήνες της περιόδου Covid-19 είναι γεγονός πως έδωσε μια διέξοδο σε πάρα πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Αυτό το πλεονέκτημα έναντι των άλλων αθλημάτων έκανε αρκετούς να μιλήσουν για μια νέα εποχή στο σκάκι. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικτυακής Ολυμπιάδας, στην οποία είδαμε προβλήματα σύνδεσης του διαδικτύου και στην προκριματική φάση, καθώς και στους ημιτελικούς και στον τελικό, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ένα από τα μειονεκτήματα του διαδικτυακού παιχνιδιού και επανέρχεται το ερώτημα: Μπορεί τελικά το διαδίκτυο να αντικαταστήσει τα τουρνουά με φυσική παρουσία των σκακιστών, όπως και την ομορφιά μιας ζωντανής σκακιστικής συνάντησης που έχει ο αγώνας πάνω σε μια σκακιέρα;

Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων, olymp.fide.com


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ