Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Είναι ώρα αφύπνισης»

Να παλέψουν για παραμονή της ΕΑΒ στο δημόσιο, κάλεσε τους εργαζόμενους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή της περιοδεία στην επιχείρηση

«Είναι η ώρα της αφύπνισης» τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος. Η χρονική στιγμή της επίσκεψης, με την επιχείρηση να βρίσκεται μια «ανάσα» από το ξεπούλημα σε «στρατηγικό επενδυτή», έρχεται να υποδηλώσει το ενδιαφέρον του Κόμματος για την - στρατηγικής σημασίας για την εθνική άμυνα και οικονομία - αμυντική βιομηχανία, αλλά και την ανάγκη της πάλης «για να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους».

Σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός, υψηλή τεχνολογία, άρτια καταρτισμένο προσωπικό, είναι η εικόνα που προσλαμβάνει η αντιπροσωπεία, περιοδεύοντας στα τμήματα της επιχείρησης, όπου στήνονται συγκεντρώσεις εργαζομένων.

«Θα ήθελα να είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι προβλέψεις μας έπεσαν έξω. Δυστυχώς όμως, επιβεβαιωθήκαμε σε αυτό που λέγαμε από το '90, ότι δηλαδή οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν σε ιδιώτες, σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα. Οπως επισήμανε, η πολιτική των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων «δεν έχει να κάνει μόνο με την αύξηση της κερδοφορίας των πολυεθνικών, αλλά και με την επιδίωξη να έχουν τον πολιτικό έλεγχο».

Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το ότι θα πωληθεί μόνο το 49% των μετοχών και το 51% θα είναι στο δημόσιο και συμπλήρωσε: «Στην πράξη ο ιδιώτης θα έχει τον έλεγχο της ΕΑΒ. Θα την τεμαχίσουν σε 4 τμήματα, όχι για λόγους εκσυγχρονισμού της, αλλά για να ξεχωρίσουν τα "φιλέτα", τα κερδοφόρα τμήματα που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες και τα άλλα θα τα κρατήσει το κράτος ή θα κλείσουν». Οπως υπογράμμισε, «η πώληση άμεση ή συγκαλυμμένη συνδυάζεται με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με απολύσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Αναφερόμενη η Γενική Γραμματέας στη θέση του ΚΚΕ, είπε πως «θέλουμε ΕΑΒ 100% στο δημόσιο. Δεν είμαστε αντίθετοι σε συνεργασίες, συμπαραγωγές με άλλες επιχειρήσεις, με ιδιώτες, όμως αυτές θα πρέπει να γίνονται με κριτήριο το συμφέρον της Ελλάδας, της εθνικής άμυνας, της οικονομίας, των εργαζομένων της χώρας».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στα αντεργατικά σχέδια, τονίζοντας πως «μπορούμε να τα ματαιώσουμε ή τουλάχιστον να τα παρεμποδίσουμε και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για αντεπίθεση αργότερα».

Η Αλ. Παπαρήγα είχε νωρίτερα συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΑΒ, όπου ενημέρωσε για την κατάσταση και τις δυνατότητες της επιχείρησης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης και είναι χαρακτηριστική εδώ η δήλωση - ομολογία του προέδρου της ΕΑΒ, Ελ. Μοσχοπαίδη, ότι «κανείς δε γνωρίζει το 49% των μετοχών που θα πάρει ο ιδιώτης μετά από λίγα χρόνια πού θα καταλήξει. Στην ερώτησή μας πώς διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος, η απάντηση ήταν σιωπή».

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τη διοίκηση του Σωματείου, όπου εκφράστηκε η ανησυχία των εργαζομένων για τις εξελίξεις στο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ