Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα είμαστε πάντα μαχητές του δίκιου της εργατικής τάξης

Νέο απολογητικό υπόμνημα κατέθεσαν  ο διευθυντής και ο εκδότης του «Ρ» για τη δεύτερη μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης

Για τη δεύτερη κατά σειρά μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, εναντίον του «Ριζοσπάστη», με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου κατ' εξακολούθηση» (που αναφέρεται σε δημοσιεύματα μετά την πρωτόδικη απόφαση της δίκης Κατριβάνου), ο διευθυντής της εφημερίδας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο εκδότης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Στέφανος Λουκάς, κατέθεσαν χτες ενώπιον του 15ου Προανακριτικού Τμήματος του Πταισματοδικείου Αθηνών απολογητικό υπόμνημα.

Στο υπόμνημα αυτό, τα στελέχη του «Ριζοσπάστη» δηλώνουν κατηγορηματικά:«Αρνούμαστε την κατηγορία. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα υπήρξαν ρεπορτάζ της εφημερίδας για τη δίκη του Θεόδωρου Κατριβάνου, συνοδευόμενα από τα σχόλια και απόψεις της εφημερίδας, μετά από υποβολή μήνυσης του μηνυτή μας και άσκηση ποινικής δίωξης, κινούμενα απολύτως στα πλαίσια της πολιτικής διαμάχης».

Και το υπόμνημα υπογραμμίζει: «Τα δημοσιεύματα αποσκοπούσαν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και μόνο και στην έκφραση άποψης επί ζητημάτων με πολιτικό ενδιαφέρον που είχαν σχέση με τη δίκη. Η εφημερίδα μας ποτέ, ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε διέδωσε ψευδή εν γνώσει της γεγονότα, ούτε σκόπευσε προσωπικές υπολήψεις. Η εφημερίδα μας ενημερώνει τους εργαζόμενους και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, από τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων. Είναι γνωστή στον ελληνικό λαό σαν σοβαρή εφημερίδα, σαν εφημερίδα αρχών και θέσεων και σαν τέτοια αναγνωρίζεται ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους.

Και τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ, που αφορά η παρούσα μήνυση, όπως διαμορφώθηκαν και δημοσιεύτηκαν, αποσκοπούσαν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα διαδραματιζόμενα στη δίκη του Θεόδωρου Κατριβάνου, μεταφέροντας γεγονότα και δηλώσεις των παραγόντων της και περιείχαν σχόλια και απόψεις της εφημερίδας, πράγματα θεμιτά σε ένα καθεστώς ελευθεροτυπίας, αφού οποιαδήποτε εφημερίδα έχει και δικαίωμα και υποχρέωση να εκφέρει ελεύθερα τη γνώμη της για τα γεγονότα, χωρίς να συκοφαντεί και να εξυβρίζει. Τούτο πράξαμε».

Στη συνέχεια του υπομνήματός τους, τα στελέχη του «Ρ» τονίζουν: «Θεωρούμε πολιτικά απαράδεκτη και επικίνδυνη τη μήνυση αυτή εναντίον της εφημερίδας του ΚΚΕ, πολύ περισσότερο που πρόκειται για τη 2η κατά σειρά μήνυση του μηνυτή μας εναντίον μας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για κυβερνητική πολιτική δίωξη και σκοπεύει στη φίμωση της εφημερίδας μας αλλά και κάθε φωνής που αντιστρατεύεται την κυβερνητική πολιτική. Οι διώξεις αυτές στρέφονται αντικειμενικά ενάντια στην ελευθεροτυπία και στο δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και θυμίζουν άλλες εποχές.

Η εφημερίδα μας, όμως, δε φιμώνεται. Δεν έγινε αυτό σε πολύ πιο δύσκολες, σε σκοτεινές για το λαό, τον τόπο και τη δημοκρατία εποχές. Δε θα γίνει ούτε τώρα. Ο "Ριζοσπάστης" θα είναι πάντα μαχητής του δίκιου της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Θα λέει την αλήθεια και θα μάχεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα, συνεπής στην πολύχρονη αγωνιστική του παράδοση».

Καταλήγοντας στο υπόμνημα σημειώνεται ότι ήδη δεκάδες προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, απλοί εργαζόμενοι, συμπαρίστανται στην εφημερίδα και επισυνάπτονται ενδεικτικά δημοσιεύματα με δηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ