Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Γυμνές» και με σοβαρές ελλείψεις στη νέα έξαρση της πανδημίας

Από κινητοποίηση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μέσα στην πανδημία
Από κινητοποίηση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μέσα στην πανδημία
Σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «έτοιμου και ενισχυμένου» δημόσιου συστήματος Υγείας, η πραγματικότητα στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στη Θεσσαλία παραμένει αυτή των τεράστιων ελλείψεων που αφήνουν εκτεθειμένους τους υγειονομικούς και το λαό.

Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώθηκε και στις περιοδείες που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ, τα οποία από την πλευρά τους ανέδειξαν τον ένοχο, την χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας, η οποία συνεχίζεται και μέσα στην πανδημία.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που παραμένουν ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων της περιοχής, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων και τα «μπαλώματα» με τις μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα.

Η πλειοψηφία των υγειονομικών αντιμετωπίζει εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς. Υγειονομικοί δήλωσαν στον «Ριζοσπάστη» πως παίρνουν φέτος τις άδειες... του 2018, οι υπερωρίες είναι μόνιμο καθεστώς, τα επαγγελματικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται.

Ακόμα, το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε «νοσοκομεία της μιας νόσου», χωρίς περίθαλψη του λαού για χρόνιες και άλλες παθήσεις, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις, έχει δημιουργήσει πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία, έμειναν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων...

Ενδεικτικά παραδείγματα από τα νοσοκομεία
  • Στη Λάρισα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, με σημαντικό αριθμό ασθενών να προέρχονται και από άλλες περιοχές (Ηπειρος, Πελοπόννησος, Μακεδονία), έγιναν το προηγούμενο διάστημα μόλις 38 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών και 23 προσλήψεις επικουρικών γιατρών που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτέμβρη. Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 109 κενά γιατρών, 104 κενά στην ιατρική υπηρεσία - πλην ιατρών, 55 στη διοικητική - οικονομική, 120 στη νοσηλευτική και 13 στην τεχνική. Σήμερα λειτουργούν 14 κλίνες ΜΕΘ από τις 18 και υπάρχουν 16 κλίνες αρνητικής πίεσης, οι οποίες στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου είχαν καλυφθεί από ασθενείς. Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αξιοποιούνται επιπλέον η Οφθαλμολογική Κλινική και η Δερματολογική Κλινική.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου έγιναν μόλις 31 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών, και 7 προσλήψεις επικουρικών γιατρών για 4 μήνες! Προσλήψεις μόνιμων γιατρών έχουν να γίνουν χρόνια, ενώ ισχύει ακόμη το πετσοκομμένο μνημονιακό οργανόγραμμα του 2012, το οποίο η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου χαρακτηρίζει «ξεπερασμένο», καθώς δεν αποτυπώνει τα πραγματικά κενά με βάση τις αυξημένες ανάγκες. Τμήματα όπως τα Παθολογικά, το Παιδοχειρουργικό, η Μονάδα Νεφρού, το Ορθοπαιδικό, το Μαιευτικό - Γυναικολογικό υπολειτουργούν.

  • Στην Καρδίτσα

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 71 μόνιμοι γιατροί - ένας λιγότερος από την αρχή της χρονιάς - ενώ η πρόβλεψη είναι για 107. Ακόμα και με τους επικουρικούς ιατρούς, οι ελλείψεις αγγίζουν το 20%.

Ακόμα και χωρίς νοσηλευόμενα κρούσματα κορονοϊού, η Παθολογική Κλινική είναι υπερπλήρης με σχεδόν 30% ελλείψεις ειδικών παθολόγων. Η Παιδιατρική Κλινική εφημερεύει όλο το μήνα μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από τις μετακινήσεις παιδιάτρων από Κέντρα Υγείας. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για ουσιαστικά αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με μόνο 3 γιατρούς διορισμένους στο τμήμα, οι οποίοι καλύπτουν και το τμήμα νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων COVID. Αλλά και το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου είναι επίσης στο μείον 1 από την αρχή της χρονιάς. Υπάρχουν και λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ, όσες και πριν από την πανδημία, ενώ υπάρχουν μόνο 3 αναπνευστήρες για τα 3 τμήματα πρώτης γραμμής.

  • Στα Τρίκαλα

Στο Γενικό Νοσοκομείο, το τελευταίο διάστημα έγιναν μόλις 8 προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών. Ετσι οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 100. Ενδεικτικά υπάρχουν κενές πάνω από 60 θέσεις νοσηλευτών, ενώ οι πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν τις 120.

Αποτέλεσμα των παραπάνω κενών είναι ότι λειτουργούν 8 από τις 12 κλίνες ΜΕΘ, λειτουργούν ανεπαρκώς η Επιτροπή Λοιμώξεων, η Πνευμονολογική, η Α' και Β' Παθολογική Κλινική, το Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό εργαστήριο.

  • Στον Βόλο

Δεν έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών, ενώ αυτές του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα: Επί συνόλου 162 οργανικών θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού, οι 70 περίπου παραμένουν κενές, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (παιδίατροι, ΩΡΛ, χειρουργοί, παθολόγοι, οφθαλμίατροι, κ.ά.). Ταυτόχρονα καλύπτονται μόνο οι 60 θέσεις από τις 87 των επικουρικών γιατρών. Από τις 540 οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού 180 περίπου παραμένουν κενές, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό των εργαστηρίων, στους τεχνικούς και στο λοιπό βοηθητικό προσωπικό.

Τραγική η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας

Την εικόνα συμπληρώνει η άθλια κατάσταση στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία στην ύπαιθρο, όπου ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τακτική παρακολούθηση της υγείας τους. Σε μια περιοχή με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους, αλλά τα χρησιμοποιεί και ως δεξαμενή άντλησης προσωπικού για να μπαλώνει τρύπες.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των ΚΥ του νομού Καρδίτσας: Στα τρία περιφερειακά ΚΥ οι ελλείψεις σε γιατρούς ξεπερνούν το 75%, ενώ το διοικητικό προσωπικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Στο ΚΥ Καρδίτσας δεν υπάρχει καν παθολόγος ούτε γενικός ιατρός. Σε κανένα ΚΥ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε μία απλή ακτινογραφία στην εφημερία, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αντίστοιχα τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές Υγείας στα νησιά του νομού Μαγνησίας. Οι μόνιμοι κάτοικοι υποφέρουν χειμώνα - καλοκαίρι από την ένδεια βασικών δομών, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, από τις πρωτοβάθμιες δομές μέχρι τα νοσοκομεία. Αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τα στοιχειώδη ή να μεταφερθούν στον Βόλο για θεραπείες, εξετάσεις κ.λπ.

Ανεπαρκή τα ΜΑΠ των υγειονομικών και η υλικοτεχνική υποδομή

Στα παραπάνω χρειάζεται να προστεθούν και οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Οι μάσκες και τα γάντια δίνονται με το σταγονόμετρο. Παρόμοια, ο έλεγχος των τεστ στους υγειονομικούς που γύρισαν από διακοπές γίνεται με τεράστια καθυστέρηση, ακόμα και μετά την επιστροφή στην εργασία. Θεσπίστηκαν μάλιστα απαράδεκτα ερωτηματολόγια για το ποιος εργαζόμενος πρέπει να κάνει τεστ...

Παρόμοια είναι η κατάσταση με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο αξονικός τομογράφος παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του, οι κλίβανοι αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», αφού συμπλήρωσαν 25 χρόνια λειτουργίας (με προδιαγραφή για 15). Στην Καρδίτσα, τα πλυντήρια για τα ρούχα του προσωπικού είναι χαλασμένα εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής

Η κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής διαμορφώθηκε χρόνια τώρα, από όλες τις κυβερνήσεις που προωθούν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες.

Ενδεικτικά, στα 2 νοσοκομεία της Λάρισας οι προϋπολογισμοί είναι μειωμένοι κατά 60% από το 2012. Αυτή η κατάσταση, πέρα από την «εξοικονόμηση» κονδυλίων για τη στήριξη συνολικά του κεφαλαίου, ωφέλησε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ιδιωτική Υγεία που εξασφάλισαν πελατεία. Καθόλου τυχαία, ειδικά η πόλη της Λάρισας είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας...

Παρουσιάζοντας ως φάρμακο... το φαρμάκι, την πολιτική που οδήγησε και στη σημερινή κατάσταση, η κυβέρνηση προχωρά την παραπέρα εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Προχωρά τα σχέδια για διεύρυνση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα δημόσια νοσοκομεία, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από μονοπωλιακούς ομίλους. Εδώ και μήνες έχει ανακοινωθεί η πιλοτική εφαρμογή αυτού του σχεδίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Υπόθεση όλου του λαού η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της Υγείας

Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση, οι υγειονομικοί, μαζί με όλο το λαό, πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα τους για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, να υπάρξει σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα. Ενα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και πλήρη στελέχωσή τους με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία είναι στο πλευρό των υγειονομικών, στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αναδεικνύουν πως η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού με όρους «κόστους - οφέλους» όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά είναι και επικίνδυνη, ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη ώστε να συνειδητοποιηθεί πιο πλατιά από το λαό η ανάγκη για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, όπου κριτήριο της ανάπτυξης είναι οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε όλους τους τομείς και στην Υγεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσλήψεις ακούμε ...«εντέλλεσθε» βλέπουμε! (2022-08-09 00:00:00.0)
Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση για τα οξυμένα προβλήματα (2020-01-03 00:00:00.0)
«Γυμνά» από υποδομές και προσωπικό (2008-09-05 00:00:00.0)
«Μαγική εικόνα» παρουσιάζει η κυβέρνηση (2007-02-02 00:00:00.0)
«Κουτσή» και η υγειονομική περίθαλψη (2001-07-29 00:00:00.0)
Αποδυναμωμένες οι υγειονομικές μονάδες (2000-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ