Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Εστίες διασποράς του κορονοϊού τα εργοστάσια κονσερβοποιίας

Μεγάλες οι ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τα δεκάδες κρούσματα στους χώρους δουλειάς
Μεγάλες οι ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τα δεκάδες κρούσματα στους χώρους δουλειάς
Ο κίνδυνος οι κονσερβοποιίες της Πέλλας και της Ημαθίας να μετατραπούν σε εστίες διασποράς του κορονοϊού σε ολόκληρη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία αναδεικνύεται μέσα από τα δεκάδες θετικά κρούσματα που διαγνώστηκαν στους εργαζόμενους τις τελευταίες μέρες.

Στις επιχειρήσεις αυτές απασχολούνται εποχιακά εργαζόμενοι από την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, οι οποίοι καθημερινά πηγαινοέρχονται στην πλειοψηφία τους με λεωφορεία, μέσα στα οποία στοιβάζονται. Οι εργαζόμενοι αυτοί σε πολλά πόστα εργάζονται κυριολεκτικά ο ένας πλάι στον άλλο, ενώ τα μέσα ατομικής προστασίας συνήθως δεν τους παρέχονται.

Μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα καταγράφηκαν συνολικά μέχρι και χτες το μεσημέρι 50 θετικά κρούσματα στην κονσερβοποιία «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά Πέλλας, επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 8 κρούσματα στην κονσερβοποιία «VENUS» στη Βέροια και 7 κρούσματα στην ΑΛΜΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας.

Στην εταιρεία «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά εργάζονται περίπου 700 άτομα. Σύμφωνα με καταγγελία στελεχών του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η επιχείρηση ανέστειλε τη λειτουργία της μόνο για δύο μέρες, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες απολυμάνσεις και θα επαναλειτουργήσει την Παρασκευή, καθώς έχει μεγάλο όγκο εργασιών αυτή την εποχή. Δεν αναλαμβάνει το κόστος για τα τεστ στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι τη δαπάνη. Επίσης, αναφέρουν ότι σε κάποιες από τις επιχειρήσεις που εντοπίσθηκαν κρούσματα, εργαζόμενοι που φοβούνται να πάνε στη δουλειά, πιέζονται από την εργοδοσία να εργαστούν, για να συνεχιστεί η παραγωγή με εντατικούς ρυθμούς.

ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ: Υποκριτική η στάση κυβέρνησης και εργοδοσίας

Εδώ και τώρα μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ.

Σημειώνει ότι «είναι υποκριτική η στάση κυβέρνησης και εργοδοσίας που εκ των υστέρων προσπαθούν να φανούν "συνεπείς και με αίσθημα ευθύνης", αφού καθημερινά οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να κρατήσουν κρυφά τα κρούσματα που εμφανίζονται, την ίδια ώρα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται "λάστιχο" για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Τονίζει ότι «η εύλογη ανησυχία και ο φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στο νομό μας, τώρα πρέπει να γίνουν απαίτηση, διεκδίκηση για άμεσα μέτρα αποφασιστικής στήριξης».

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί σε οργάνωση της πάλης με διεκδικήσεις για να λειτουργήσουν και τα δύο νοσοκομεία του νομού με επάρκεια σε μέσα και προσωπικό, να μην πληρώνει ο λαός για την υγειονομική περίθαλψη, για μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και μονιμοποιήσεις. Απαιτεί επίσης τεστ με αποκλειστική ευθύνη κράτους και εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου και στις οικογένειές τους, κλιμάκια του ΕΟΔΥ να βρεθούν στις περιοχές από όπου προέρχονται οι εργαζόμενοι και να μη γίνει καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση σήμερα σε επιχειρήσεις του κλάδου στη ΒΙΠΕ Σίνδου (2020-11-04 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα με εξορμήσεις, περιοδείες και πλατιά συζήτηση (2020-10-06 00:00:00.0)
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων (2020-10-02 00:00:00.0)
Επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της για τις εστίες «υπερμετάδοσης» (2020-09-12 00:00:00.0)
Νέα κρούσματα σε χώρους δουλειάς (2020-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ