Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η «AstraZeneca» διέκοψε προσωρινά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου

Η βρετανική φαρμακευτική «AstraZeneca», που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παραγωγή ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε χτες την προσωρινή διακοπή των κλινικών δοκιμών τελευταίων σταδίων, έπειτα από την προσβολή ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές από ασθένεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής δήλωσε πως η αναστολή προκλήθηκε από τις παρενέργειες του εμβολίου σε μια γυναίκα στη Βρετανία, που εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα τα οποία θύμιζαν εγκάρσια μυελίτιδα. Η διάγνωση της γυναίκας δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί. Το στέλεχος της «AstraZeneca» ανέφερε μάλιστα ότι οι κλινικές δοκιμές είχαν σταματήσει και άλλη μια φορά, τον Ιούλη (κάτι που δεν είχε γνωστοποιηθεί τότε), μετά από παρουσίαση συμπτωμάτων νευρολογικής φύσης σε έναν συμμετέχοντα. Μετά από περαιτέρω εξέταση, ο συγκεκριμένος συμμετέχων διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, που θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με τη θεραπεία του εμβολίου Covid-19.

Μια επιστημονική επιτροπή θα αξιολογήσει τους όρους ασφαλείας και σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών. «Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές», σημειώνει η «AstraZeneca» στην ανακοίνωσή της.

Το εν λόγω πειραματικό εμβόλιο (AZD1222) βρίσκεται στα τελευταία στάδια των κλινικών δοκιμών σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Νότια Αφρική, ενώ επιπλέον δοκιμές προγραμματίζονται σε Ιαπωνία και Ρωσία. Συνολικά θα συμμετάσχουν 50.000 άνθρωποι.

Οι προσωρινές διακοπές των δοκιμών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο προκειμένου να αξιολογηθεί η όποια ανεξήγητη ασθένεια ενός συμμετέχοντα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και συνέστησε να τηρούνται «οι καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές και οι κανόνες για την ανάπτυξη εμβολίων».

Στην κούρσα για εξασφάλιση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, πολλά ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, μαζί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν συνάψει συμφωνίες με την «AstraZeneca» και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες για παράδοση των υποψήφιων εμβολίων, προτού ακόμη αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους, ακόμα κι αν δεν κυκλοφορήσουν ποτέ τελικά στην αγορά. Από τα περίπου 300 εκατ. εμβόλια που είχε προπαραγγείλει η Κομισιόν από την «AstraZeneca», η κυβέρνηση είχε αναγγείλει πως θα σταλούν οι αντίστοιχες δόσεις στην Ελλάδα.

Χτες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έφτασε σε συμφωνία για την εξασφάλιση 200 εκατ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσεται από τη γαλλογερμανική σύμπραξη «Biontech/Pfizer», με προοπτική την εξασφάλιση 100 εκατ. επιπλέον δόσεων. Η ΕΕ έχει συνυπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις «Sanofi» - GSK, «Johnson & Johnson», «CureVac» και «Moderna».

Στο μεταξύ, 9 ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί φαρμακευτικοί όμιλοι δήλωσαν πως θα τηρήσουν όλες τις προδιαγραφές για αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν ότι η τρίτη φάση των δοκιμών θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το Μεξικό θα λάβει 32 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», ανακοίνωσε χτες το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), και οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Νοέμβρη, με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών του Μεξικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ