Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ
«Αγαπητέ Ισμαήλ», «κύριε Παπανδρέου»

Η Αθήνα «θυμήθηκε» το Kυπριακό για να επιβραδύνει την ταχύτητα της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης»

Η Αθήνα με τα θερμά λόγια του υπουργού Eξωτερικών Γ. Παπανδρέου υποδέχτηκε χτες τον Ι. Τζεμ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως τη χώρα. Στο ευγενικό καλωσόρισμα, ωστόσο, ο υπουργός Eξωτερικών αναφέρθηκε στην «εθνική τραγωδία της Κύπρου», γεγονός που περιγράφει την πρόθεση της Αθήνας να βάλει «φρένο» στην ταχύτητα με την οποία οι δύο χώρες κατευθύνονται στο τραπέζι του διαλόγου για τα σοβαρά ζητήματα. Αλλωστε, το Kυπριακό, παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως «ανάχωμα» για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι αναφορές του Γ. Παπανδρέου στην εθνική τραγωδία της Κύπρου ήταν, όπως φαίνεται, «επιβεβλημένη» και για έναν ακόμη λόγο: Προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην Αγκυρα, όταν «άργησε» να απαντήσει στην αναφορά του Ι. Τζεμ περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο.

Κατά τα άλλα, ο Γ. Παπανδρέου καλωσόρισε τον Ι. Τζεμ, «αγαπητέ Ισμαήλ» τον προσφώνησε, λέγοντας ότι δεν είναι προσωπικό το καλωσόρισμα, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης. Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στις «αναλαμπές» της ελληνοτουρκικής φιλίας στο διάστημα των τελευταίων σαράντα ετών, επισημαίνοντας ότι έμειναν αναλαμπές, λόγω της «εθνικής τραγωδίας στην Κύπρο», των «αερομαχιών» στο Αιγαίο και της υπόθεσης Οτσαλάν. Ολα αυτά είπε ο Γ. Παπανδρέου δημιουργούν αντιφατικά συναισθήματα, αλλά, όπως είπε, σήμερα υπάρχουν οι βάσεις για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Σε άλλο σημείο του καλωσορίσματος, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι μετά την απόφαση του Ελσίνκι υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας ήταν τυπικός και ολιγόλογος. Χαρακτήρισε την επίσκεψή του σημαντική και αναφέρθηκε στα μεγάλα βήματα που κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν οι δύο χώρες το τελευταίο εξάμηνο, για να γεφυρώσουν το χάσμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία σαράντα χρόνια. Θα προχωρήσουμε, είπε ο Ι. Τζεμ, με προσεκτικά, σταθερά και συνειδητά βήματα για να χτίσουμε το κοινό μέλλον.

Πάντως ο υπουργός Eξωτερικών της Tουρκίας δεν έφτασε στην Aθήνα μόνο για να υπογράψει τις συμφωνίες για θέματα «χαμηλής πολιτικής». Βασικός στόχος της Αγκυρας, αυτή την περίοδο είναι να «ρυμουλκήσει» την Αθήνα σε ένα διμερή εφ' όλης της ύλης διάλογο. Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» υποστηρίζει ότι ο Ισμαήλ Τζεμ θα πιέσει την Αθήνα στο θέμα του Αιγαίου. Η σημασία της επίσκεψης Τζεμ, τονίζει η τουρκική εφημερίδα, έγκειται στην απάντηση που θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση στις προτάσεις της Αγκυρας για μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία, η Αγκυρα είχε προτείνει ένα πακέτο Mέτρων Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, καθώς και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τα στρατιωτικά θέματα. Ο Γ. Παπανδρέου είχε απαντήσει τότε ότι θα αξιολογήσει τις προτάσεις από κοινού με τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Η «Mιλιέτ» εκτιμά ότι, σε περίπτωση που η Αθήνα δώσει θετική απάντηση στην τουρκική πρόταση για συγκρότηση ομάδας εργασίας για στρατιωτικά θέματα, θα "μισανοίξει η πόρτα" για την έναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου, με στόχο την επίλυση λεπτών θεμάτων. Ωστόσο - επισημαίνει - η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει θερμά αυτή την πρόταση, ενώ διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι η Αθήνα δεν είναι έτοιμη να συνομιλήσει για το θέμα του Αιγαίου.

Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να επιμείνει στις προτάσεις της ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα, ενώ αντιμετωπίζει ψυχρά την ελληνική πρόταση επαναφοράς της «επιτροπής των σοφών». Η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι υπάρχει ωριμότητα, ώστε τα προβλήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο να εξεταστούν άμεσα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τζεμ στην Αθήνα, εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί να βρεθεί μία μέση οδός για την επίλυση των «λεπτών θεμάτων».

Επιπλέον, κατά την παραμονή του Ι. Τζεμ στην Αθήνα, θα καθοριστεί η ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης της ομάδας εργασίας που θα συγκροτηθεί στην Αγκυρα για κοινοτικά θέματα. Παράλληλα, θα εξεταστεί για μία ακόμη φορά το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας ειλικρινής «φίλος»... (2002-06-26 00:00:00.0)
«Αναταραχή» αν δε λυθεί το Κυπριακό! (2001-04-11 00:00:00.0)
«Κρουαζιέρα θα σε πάω...» (2001-02-24 00:00:00.0)
Η τουρκική πίεση (2000-08-15 00:00:00.0)
Σε νέα φάση εισέρχεται το Κυπριακό (2000-05-07 00:00:00.0)
Κινήσεις σκοπιμότητας από την Αγκυρα (1998-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ