Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
AMYNTIKOI EΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Ενταγμένοι στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ο Α. Τσοχατζόπουλος παρουσίασε στη Βουλή το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων ύψους 4, 4 τρισ. δρχ. που είναι πλήρως ενταγμένο στους ΝΑΤΟικούς σκοπούς, παρουσίασε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.

Ο υπουργός με την ομιλία του επιβεβαίωσε την υποταγή των εξοπλισμών στις ΝΑΤΟικές επιταγές, λέγοντας ότι οι εξοπλισμοί επιβάλλονται όχι μόνο λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία, αλλά και γιατί η χώρα μας πρέπει να παίξει ρόλο και να παρεμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (Κόσσοβο, Βοσνία) όπου επικρατεί «αστάθεια». Επίσης, κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο οι εξοπλισμοί αυτοί χρειάζονται, επειδή πλέον η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόσθετες υποχρεώσεις με την καθιέρωση του «Ευρωστρατού», που αποφάσισε να συστήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι απόλυτα ενταγμένο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και στο «Ευρωσώμα», που αποφάσισε η ΕΕ. Επίσης, εξυπηρετεί τη νέα αντίληψη που επικρατεί για την ελαστικοποίηση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Οι εξοπλισμοί αυτοί, υπογράμμισε, υπαγορεύονται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι επιθετικοί και είναι ζήτημα εάν απαντάνε στις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας μας. Το δε κόστος τους, συνέχισε, είναι τεράστιο και δε δικαιολογείται από την υπάρχουσα κατάσταση εκτός και εάν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προβλέπουν συγκρούσεις στην περιοχή μας και επιφυλάσσουν στη χώρα μας κάποιο σχετικό ρόλο.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού για την επαγγελματικοποίηση του στρατού, ενώ κατήγγειλε ότι η ιδιωτικοποίηση τομέων της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η ΕΑΒ, μειώνουν την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας θα είναι ανταγωνιστικές, αφού παραμένει η απειλή του εξ ανατολών «γείτονος», ενώ σε κάποια αποστροφή του λόγου του είπε «πάμε για εκλογές το καλοκαίρι».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, σε παρέμβασή του, έκανε λόγο για δυσβάστακτες δαπάνες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να μειωθούν λόγω της στάσης της Τουρκίας παρά τα όσα λένε οι «αισιόδοξοι του συρμού», όπως τους αποκάλεσε, «φωτογραφίζοντας» για μία ακόμα φορά τον Γ. Παπανδρέου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι Συμφωνίες με Γαλλία - ΗΠΑ δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας, αλλά τα επιθετικά σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ (2021-09-30 00:00:00.0)
Συζήτηση μακριά και ενάντια στην ουσία (2011-04-29 00:00:00.0)
Το σκάνδαλο είναι η εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών συμφερόντων (2005-02-26 00:00:00.0)
Πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων (2005-01-14 00:00:00.0)
Συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου (2001-03-15 00:00:00.0)
Εξοπλιστικά προγράμματα για ποιους; (1996-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ