Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αναμένεται «τρικυμία» στο Αιγαίο

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους νέους ψηφιακούς χάρτες των ΗΠΑ για το Αιγαίο

Δυσοίωνες εκτιμήσεις και προβλέψεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων έκανε κατ' επανάληψη τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος εκτίμησε ότι μπαίνουμε όσον αφορά στο Αιγαίο σε περίοδο περισσότερο τρικυμιώδη και ζήτησε επαγρύπνηση και εγρήγορση.

Σε δηλώσεις που έκανε από το Αγαθονήσι τη Δευτέρα ανέφερε: «Κρίνοντας από τις εντεινόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, έχω την αίσθηση ότι ενδεχομένως μπαίνουμε σε μια περίοδο περισσότερο τρικυμιώδη σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών. Σας διαβεβαιώ, όμως, ότι η Ελλάδα, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και θα είναι πάντοτε σε θέση να υπερασπίζονται τα εθνικά μας δίκαια». Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά, είπε, είναι κυρίως ευθύνη της γείτονος χώρας να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε προτάσεις που θα βελτιώσουν το κλίμα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν τα βασικά εθνικά μας ζητήματα με τρόπο που να διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στον ρ/σ «Αλφα Νιους», όπου τόνισε: «Στα μεγάλα θέματα, Κυπριακό και Αιγαίο, παραμένουμε στην κατάσταση που είμαστε σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Και αυτό με φοβίζει, στο μέτρο που βλέπω, ότι η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις πάλι κατά το πρότυπο των παρελθόντων ετών με παραβιάσεις στο Αιγαίο και με μια σειρά από προκλητικές δηλώσεις. Και θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση». Για να σημειώσει: «Το κλίμα δε φθάνει για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων, όσο παραμένουν ανοιχτά τα μεγάλα εθνικά μας θέματα και κυρίως παραμένουν ενεργές, δυστυχώς και με αυξανόμενη προκλητικότητα, οι τουρκικές διεκδικήσεις και στο χώρο του Αιγαίου, αλλά βεβαίως η παραμονή του Κυπριακού σαν μιας ανοιχτής πληγής στα ελληνοτουρκικά θέματα».

Οι αμερικανικοί χάρτες

Να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες αυτές του Γ. Παπαντωνίου έρχονται να προστεθούν στο κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τους νέους ψηφιακούς χάρτες για το Αιγαίο, που επεξεργάζονται οι ΗΠΑ, όπου καταργούνται τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ ελληνικών νησιών και Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό έχουν καταθέσει Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές σημειώνουν: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο ("Ελευθεροτυπία" 24/12/2001), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, υποστήριξε ότι η κατάργηση της θαλάσσιας συνοριακής γραμμής Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, στους νέους αμερικανικούς ψηφιακούς χάρτες, έγινε κατόπιν συνεννοήσεως και είχε τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως επικίνδυνη όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα, το απαραβίαστο των συνόρων και μια σειρά άλλες διατάξεις του διεθνούς δικαίου. Είναι, δε, ιδιαίτερα ανησυχητική σε μια στιγμή αυξανόμενης αμφισβήτησης των συνόρων στο Αιγαίο από ΝΑΤΟ-ΕΕ και Τουρκία».

Και ερωτάται η κυβέρνηση:

  • Εάν επαληθεύει το παραπάνω δημοσίευμα.
  • Ποιοι λόγοι οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ