Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Χειροβομβίδες, μπαράζ πυροβολικού και... χαμόγελα

Προετοιμασίες πολέμου

Associated Press

Προετοιμασίες πολέμου
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενώ η βία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν απειλεί να κλιμακωθεί οποιαδήποτε στιγμή, διερευνώνται τα περιθώρια διπλωματικών «ελιγμών» πάνω σε ένα λεπτό στρώμα πάγου.

Η συνέχιση της βίας αποτελούσε σταθερά και χτες, δεύτερη μέρα της νέας χρονιάς, στη μεθόριο Ινδίας - Πακιστάν, όπου τρεις Πακιστανοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο από Ινδικά πυρά (κατ' άλλες πηγές από νάρκες), όσο και στη θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, τη Σριναγκάρ, όπου η έκρηξη χειροβομβίδας που έριξε κοντά στη Βουλή του κρατιδίου άγνωστος - που οι Ινδικές αρχές πιστεύουν ότι ανήκε σε μουσουλμανική αυτονομιστική οργάνωση - κόστισε τη ζωή ενός Ινδού αστυνομικού και τον τραυματισμό πλέον των 12 περαστικών. Ακόμα μια χειροβομβίδα εξερράγη σε άλλο σημείο της πόλης λίγο αργότερα, χτες, τραυματίζοντας άλλους 12 ανθρώπους. Στο διπλωματικό επίπεδο, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζασουάντ Σινχ και Αμπντούλ Σατάρ, στο πλαίσιο της συνόδου της SAARC, στο Νεπάλ, έδωσε την ευκαιρία, πέρα από τα εθιμοτυπικά χαμόγελα και τις χειραψίες, να αναζητηθεί το περιθώριο για μια συνάντηση κορυφής του Ινδού πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ με τον Πακιστανό στρατηγό/ αυτοδιορισμένο Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ, για την «αποκλιμάκωση» της κρίσης. Μια συνάντηση που δε φαινόταν ούτε πολύ πιθανή ούτε και εντελώς απίθανη.

Στην περιοχή αναμένεται εντός ημερών και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε ρόλο Δυτικού δυνάμει «διαμεσολαβητή» εκ μέρους και των ΗΠΑ. Ο Μπλερ, σύμφωνα με το BBC, βρίσκεται σε «στενή συνεργασία» με την ομάδα του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επιχειρεί κι αυτή να «αποκλιμακώσει» την κατάσταση, ωστόσο -όπως συνομολογείται- «δεν υπάρχει σαφές σχέδιο» για το διπλωματικώς πρακτέο και ο Μπλερ θα πρέπει να... αυτοσχεδιάσει με βάση τα δεδομένα της στιγμής.

Η ένταση στα πιο εύφλεκτα σύνορα του κόσμου, όπως συνηθίζεται τελευταία να αποκαλείται η ινδοπακιστανική μεθόριος, απειλεί να κλιμακωθεί σε ανοιχτό πόλεμο, πολύ περισσότερο που οι δύο πλευρές έχουν μεταφέρει εκεί (είχαν αρχίσει εδώ και εβδομάδες να το πράττουν και πλέον οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν) δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και οπλισμό, ενώ η ινδική πολεμική αεροπορία έχει μεταφέρει και αναδιατάξει σμήνη μαχητικών και βομβαρδιστικών σε καίριες θέσεις.

Μια νέα πρόκληση, και σαν τέτοιες θα μπορούσαν να εκληφθούν οι επιθέσεις με τις χειροβομβίδες στη Βουλή της Σριναγκάρ, δεν αποκλείεται να δώσει στην ινδική εθνικιστική κυβέρνηση μειοψηφίας το πρόσχημα για να μιμηθεί το αμερικανικό παράδειγμα επιτιθέμενη σε «στρατόπεδα τρομοκρατών» στο Πακιστάν βάζοντας φωτιά στο φιτίλι της μεγαλύτερης «πυριτιδαποθήκης» της Ασίας. Από την άλλη, οι κινήσεις της στρατιωτικής/ τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Μουσάραφ να συλλάβει κάπου 100 μέλη των οργανώσεων Λασκάρ-ε-Τάμπα και Τζάις-ε-Μουχαμάντ αποτελεί μια κίνηση «κατευνασμού», αν και όπως λένε οι Πακιστανοί δε θα εκδώσουν κανέναν αν δε δουν «αδιάσειστες αποδείξεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ