Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τον αδίκως φυλακισμένο Γιερζάν Γιελσιμπάεφ στο Καζακστάν

Ερώτηση για τη συνδικαλιστική δίωξη και την άδικη φυλάκιση του Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, επικεφαλής του κινήματος των ανέργων στην πόλη Ζαναόζεν του Καζακστάν, κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Στην Ερώτηση ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης αναφέρει τα εξής:

«Στις 18/10/2019 ο επικεφαλής του κινήματος των ανέργων στην πόλη Ζαναόζεν του Καζακστάν, Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, με κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως καταγγέλλει το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο οι μάρτυρες όσο και το δήθεν θύμα της υπόθεσης "ξυλοδαρμού από τον Γιερζάν Γιελσιμπάεφ" κατέθεσαν για την υποστήριξη της αθωότητας του κατηγορούμενου, ενώ πολλές μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν ενάντια στην άδικη καταδικαστική ποινή φυλάκισης που εξέδωσε τελικά το δικαστήριο.

Η ποινή μόνο εκδικητική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ο Γιελσιμπάεφ πρωτοστατούσε στις καθημερινές συγκεντρώσεις ανέργων από τον Φεβρουάριο έως το Απρίλιο του 2019 μπροστά από το δημαρχείο του Ζαναόζεν. Οι διεκδικήσεις του περιλάμβαναν δουλειά για τους απολυθέντες από τη βιομηχανία πετρελαίου το 2011 και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2020, ο φυλακισμένος Γ. Γιελσιμπάεφ ενημέρωσε τους συγγενείς και τους δικηγόρους του για συστηματικά βασανιστήρια εναντίον του από το προσωπικό των φυλακών. Στις 15 Αυγούστου κατάφερε να βγάλει από τις φυλακές ένα βίντεο δύο λεπτών, στο οποίο κατονομάζει τους βασανιστές του, ενώ έπειτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έραψε το στόμα του.

Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ:

- Στο αίτημα συνδικάτων και μαζικών οργανώσεων από το Καζακστάν και διεθνώς να σταματήσουν τα βασανιστήρια στον πολιτικό κρατούμενο Γιερζάν Γιελσιμπάεφ και άμεσα να απελευθερωθεί.

- Στην απαίτηση να σταματήσουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις από την κυβέρνηση και τις αρχές του Καζακστάν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση για τις νέες αυθαίρετες φυλακίσεις συνδικαλιστών στο Καζακστάν (2019-11-09 00:00:00.0)
Μαζική δίκη και καταδίκη απεργών (2012-06-07 00:00:00.0)
Απελευθέρωση συνδικαλίστριας (2012-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ