Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερός «σημαιοφόρος» της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων

Στη Βουλή νέα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία

«Γεύμα εργασίας» είχαν χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετέχει στο συνέδριο του «Economist». Στο «μενού» της συνάντησης αναμένονταν να βρεθούν μεταξύ άλλων και τα ζητήματα της οριοθέτησης των ΑΟΖ, που έχουν «παγώσει», κι ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός προχτές το βράδυ είχε συναντήσει και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή και τρία «Μνημόνια Συνεργασίας» με τη Β. Μακεδονία, που αφορούν το πρώτο «την επιτάχυνση της Διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», το δεύτερο «την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» και το τρίτο «την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την οικονομική συνεργασία» των δύο χωρών.

Τα τρία μνημόνια κατατέθηκαν το πρώτο και το τρίτο από το υπουργείο Εξωτερικών και το δεύτερο από το υπουργείο Αμυνας. Απορρέουν και ενισχύουν τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία «σέβεται και υπερασπίζεται» η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην αιτιολογική έκθεση του πρώτου μνημονίου - που αφορά την ανταλλαγή «τεχνογνωσίας» για να «τρέξουν» οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη γείτονα - αναφέρεται ότι αφορά «τη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων», δηλαδή των συμφερόντων της αστικής τάξης, «στη Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας και στην περιοχή εν γένει» και πως είναι ενταγμένο «στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής ενεργούς προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δ. Βαλκανίων», με άλλα λόγια την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, όπως άλλωστε ήταν εξαρχής ο σκοπός της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο δεύτερο μνημόνιο προβλέπονται «διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας αστυνόμευσης από αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και παροχή εναέριας αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση απειλών στον εθνικό εναέριο χώρο της γείτονος».

Ενώ στην αιτιολογική έκθεση του τρίτου μνημονίου σημειώνεται ότι προωθείται «λαμβανομένου υπόψη ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης για τα Βαλκάνια, ότι διατηρεί ισχυρή οικονομική παρουσία στην περιοχή και ειδικότερα στη Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας και ότι πάγιο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί η σταδιακή μετατροπή των Δ. Βαλκανίων σε μία περιοχή της Ευρώπης». Καταλήγει σημειώνοντας ότι «η κύρωση του μνημονίου θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον «αφρό» ξανά οι μεγάλες αντιθέσεις (2021-10-07 00:00:00.0)
Στη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών (2021-08-31 00:00:00.0)
«Επένδυση» η ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων (2021-05-15 00:00:00.0)
«Κίνδυνο» για τη Συμφωνία των Πρεσπών βλέπει ο Ζάεφ... (2019-10-30 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικός χωροφύλακας πάνω από τη Β. Μακεδονία (2019-05-22 00:00:00.0)
Πέρασαν οι συνταγματικές αλλαγές με 81 ψήφους (2019-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ